FSMA stuurde al gelijkaardige waarschuwingen uit in juli 2019 en februari 2020. Steeds gaat het om dezelfde formule: de slachtoffers worden opgebeld door een verkoper die beleggingen in wijn, champagne of gedistilleerde dranken aanbiedt. Hij nodigt hen uit om een kijkje te nemen op het onlineplatform voor aan- of verkoop van grand cru's. De bedrijven stellen dan voor om flessen te kopen en te bewaren, waarna ze op zoek gaan naar grote kopers om een mooie winst te behalen. 'Dergelijke beleggingen zijn echter te mooi om waar te zijn. Ondanks alle beloftes recupereren de beleggers hun geld uiteindelijk nooit', benadrukt de FSMA.

De beurswaakhond kwam er de voorbije weken achter dat bedrijven die schuilgaan achter de websites www.cap-de-France.com en www.st-conseils.com personen in België contacteren met dergelijke aanbiedingen. 'Zij hebben geen enkele vergunning en mogen dus geen beleggingsdiensten aanbieden in België. Bovendien gaat het wellicht om beleggingsfraude, wat uiteindelijk betekent dat u de gestorte bedragen nooit terugbetaald zal krijgen', klinkt het. De websites ogen professioneel, maar dat betekent niet dat ze betrouwbaar zijn.

FSMA raadt aan om heel omzichtig te werk te gaan, steeds waakzaam te blijven en op alle aanwijzingen van beleggingsfraude te letten. Zo moet men op zijn hoede zijn als er buitensporige winst wordt beloofd en controleert men best altijd de identiteit van het bedrijf en wanneer de website is gemaakt. Als die nog niet lang bestaat, is dat vaak een aanwijzing van fraude. Ook is het verdacht als een verkoper vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, en als het bedrijf vraagt om geld te storten op een rekening waarvan het zelf niet de begunstigde is. 'Als uw contactpersoon opdringerig is, is ook dat vaak een aanwijzing van fraude', besluit FSMA.

Wie twijfelt, kan steeds contact opnemen met de FSMA.

FSMA stuurde al gelijkaardige waarschuwingen uit in juli 2019 en februari 2020. Steeds gaat het om dezelfde formule: de slachtoffers worden opgebeld door een verkoper die beleggingen in wijn, champagne of gedistilleerde dranken aanbiedt. Hij nodigt hen uit om een kijkje te nemen op het onlineplatform voor aan- of verkoop van grand cru's. De bedrijven stellen dan voor om flessen te kopen en te bewaren, waarna ze op zoek gaan naar grote kopers om een mooie winst te behalen. 'Dergelijke beleggingen zijn echter te mooi om waar te zijn. Ondanks alle beloftes recupereren de beleggers hun geld uiteindelijk nooit', benadrukt de FSMA.De beurswaakhond kwam er de voorbije weken achter dat bedrijven die schuilgaan achter de websites www.cap-de-France.com en www.st-conseils.com personen in België contacteren met dergelijke aanbiedingen. 'Zij hebben geen enkele vergunning en mogen dus geen beleggingsdiensten aanbieden in België. Bovendien gaat het wellicht om beleggingsfraude, wat uiteindelijk betekent dat u de gestorte bedragen nooit terugbetaald zal krijgen', klinkt het. De websites ogen professioneel, maar dat betekent niet dat ze betrouwbaar zijn.FSMA raadt aan om heel omzichtig te werk te gaan, steeds waakzaam te blijven en op alle aanwijzingen van beleggingsfraude te letten. Zo moet men op zijn hoede zijn als er buitensporige winst wordt beloofd en controleert men best altijd de identiteit van het bedrijf en wanneer de website is gemaakt. Als die nog niet lang bestaat, is dat vaak een aanwijzing van fraude. Ook is het verdacht als een verkoper vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, en als het bedrijf vraagt om geld te storten op een rekening waarvan het zelf niet de begunstigde is. 'Als uw contactpersoon opdringerig is, is ook dat vaak een aanwijzing van fraude', besluit FSMA.Wie twijfelt, kan steeds contact opnemen met de FSMA.