Arnaud Delaunay van Leleux begrijpt waarom als hij de resultaten van de bedrijven van dichterbij bekijkt, in dit geval deze van de Fresenius Medicalgroep (FMC).

In het eerste kwartaal is de omzet van de Duitse groep met 9% (in dollar) gestegen t.o.v. hetzelfde kwartaal van 2011. Dit dankzij de "uitstekende gezondheid" (geen woordspeling) van de dialysedivisie die de activiteiten met 11% zag toenemen.

Op het vlak van de operationele marge zijn de resultaten (eveneens in dollar) nog beter en is de groei (+13%) hoger dan de

omzetgroei. Aan deze "kruissnelheid" steeg de operationele marge met 0,6% tot 15,5%. Een luxe in deze tijden!

Positieve koerskatalysatoren, maar opvolging vereist

Sommige analisten geloven dat de wereldwijde markt voor dialysemateriaal jaarlijks met gemiddeld 6% zal groeien tussen 2011 en 2020.

China zou tegen 2025 de belangrijkste afzetmarkt zijn. Met een wereldwijde portefeuille van 3.119 eigen ziekenhuizen (een stijging met 13% t.o.v. 2011) bevindt de Duitse groep zich in een ideale positie om te profiteren van de aanhoudende toename van het aantal patiënten en de hervorming van de gezondheidszorgen (Medicare) in de VSA (64% van de omzet).

Blijkt ziektekostenverzekering betaalbaar?

Vermits de financiering van de Amerikaanse gezondheidszorgen vooral via de inkomstenbelasting verloopt en er een daling van

het aantal actieven wordt voorspeld (wegens de vergrijzing en de "baby boom"generatie die de komende jaren met pensioen gaat), rijst de vraag of de ziektekostenverzekering betaalbaar blijft.

Want als de terugbetalingen teruggeschroefd worden (in een scenario van de vermindering van de Amerikaanse overheidsschuld), zouden de resultaten van de bedrijven die in de VSA in de sector van de gezondheidszorg actief zijn weleens een negatieve impact kunnen ondergaan.

Steeds groter

Op 29 februari 2012 kondigde Fresenius Medical Care de overname Liberty Dialysis aan voor een bedrag van 1,5 miljard dollar (netto, na de door de Federal Trade Commission verplichte verkoop van 62 klinieken omwille van een te dominante marktpositie).

Deze overname is goed voor drie jaar operationele kasstroom en laat de groep toe haar Noord-Amerikaanse positie te versterken en 700 miljoen dollar extra omzet te maken dankzij 201 nieuwe klinieken.

Wat het dividend betreft heeft de groep sinds zijn oprichting elk jaar het dividend laten stijgen. Met een koers/winst van 14 blijft het aandeel goedkoop t.o.v. haar concurrenten (gemiddelde k/w van 19) en de verwachte groei (+9%).

Fresenius is volgens Delaunay zeer solide en het aandeel is geschikt voor een portefeuille "goede huisvaderaandelen" en voor beleggers die niet afhankelijk willen zijn van de volatiliteit van de aandelenmarkten. Opbouwen in de zone van 52 - 54 euro met een stop loss op 50 euro.

Arnaud Delaunay van Leleux begrijpt waarom als hij de resultaten van de bedrijven van dichterbij bekijkt, in dit geval deze van de Fresenius Medicalgroep (FMC). In het eerste kwartaal is de omzet van de Duitse groep met 9% (in dollar) gestegen t.o.v. hetzelfde kwartaal van 2011. Dit dankzij de "uitstekende gezondheid" (geen woordspeling) van de dialysedivisie die de activiteiten met 11% zag toenemen. Op het vlak van de operationele marge zijn de resultaten (eveneens in dollar) nog beter en is de groei (+13%) hoger dan de omzetgroei. Aan deze "kruissnelheid" steeg de operationele marge met 0,6% tot 15,5%. Een luxe in deze tijden!Positieve koerskatalysatoren, maar opvolging vereist Sommige analisten geloven dat de wereldwijde markt voor dialysemateriaal jaarlijks met gemiddeld 6% zal groeien tussen 2011 en 2020. China zou tegen 2025 de belangrijkste afzetmarkt zijn. Met een wereldwijde portefeuille van 3.119 eigen ziekenhuizen (een stijging met 13% t.o.v. 2011) bevindt de Duitse groep zich in een ideale positie om te profiteren van de aanhoudende toename van het aantal patiënten en de hervorming van de gezondheidszorgen (Medicare) in de VSA (64% van de omzet). Blijkt ziektekostenverzekering betaalbaar? Vermits de financiering van de Amerikaanse gezondheidszorgen vooral via de inkomstenbelasting verloopt en er een daling van het aantal actieven wordt voorspeld (wegens de vergrijzing en de "baby boom"generatie die de komende jaren met pensioen gaat), rijst de vraag of de ziektekostenverzekering betaalbaar blijft. Want als de terugbetalingen teruggeschroefd worden (in een scenario van de vermindering van de Amerikaanse overheidsschuld), zouden de resultaten van de bedrijven die in de VSA in de sector van de gezondheidszorg actief zijn weleens een negatieve impact kunnen ondergaan. Steeds groter Op 29 februari 2012 kondigde Fresenius Medical Care de overname Liberty Dialysis aan voor een bedrag van 1,5 miljard dollar (netto, na de door de Federal Trade Commission verplichte verkoop van 62 klinieken omwille van een te dominante marktpositie). Deze overname is goed voor drie jaar operationele kasstroom en laat de groep toe haar Noord-Amerikaanse positie te versterken en 700 miljoen dollar extra omzet te maken dankzij 201 nieuwe klinieken. Wat het dividend betreft heeft de groep sinds zijn oprichting elk jaar het dividend laten stijgen. Met een koers/winst van 14 blijft het aandeel goedkoop t.o.v. haar concurrenten (gemiddelde k/w van 19) en de verwachte groei (+9%). Fresenius is volgens Delaunay zeer solide en het aandeel is geschikt voor een portefeuille "goede huisvaderaandelen" en voor beleggers die niet afhankelijk willen zijn van de volatiliteit van de aandelenmarkten. Opbouwen in de zone van 52 - 54 euro met een stop loss op 50 euro.