Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): "Op alle fronten werd er ingegrepen : vermindering van de kosten, desinvesteringen, strategische heroriëntatie, communicatie, verandering en verhuis van het management naar Zürich. Als resultaat waren er in het eerste kwartaal van 2009 geen schulden meer op de balans aanwezig en was de liquiditeitspositie hersteld. Tevens waren er bij de banken voldoende kredietlijnen beschikbaar. Genoeg om een nieuwe groepsstrategie te ontvouwen : de actieve zoektocht naar zinkmijnen om absolute synergiën te realiseren."

Het lijstje van de tot hiertoe gekochte mijnen: Gordonsville Mine, East Tennessee Mine, Ironbark, Coricancha mijn en Talvivaara (aankoop van het geproduceerde zink). Liefferinckx: "Te volgen zijn de besprekingen die Nyrstar voert voor de verwerving van de Australische zinkproducent CBH Resources. En gelijktijdig wordt de blik naar China gericht. China is de markt van de toekomst voor zink : volgens prognoses zal de markt er elke 25 jaar verdubbelen en bovendien is de sector er zeer versnipperd. Ondanks de aanwezige voorraden is China niet in staat genoeg te produceren om aan de groeiende vraag te voldoen. Daarom moet er zink uit het buitenland geïmporteerd worden. De mijnen dragen nu 21% aan de omzet van Nyrstar bij en dit aandeel moet snel tot één derde groeien. Het management verbergt zijn ambitie niet om een integratie van 50% te bereiken in de komende vijf jaar. Ondertussen herstelt de zinkmarkt dankzij de groei van de Chinese vraag en het economisch herstel in de ontwikkelde landen. De verbetering moet vooral van de volumes komen. De vraag neemt toe maar de zinkafnemende klanten hebben niet altijd het geld om zink te stockeren."

Wat betreft de zinkprijs is waarschijnlijk een meer stabiele periode aangebroken. Nyrstar zal naar verwachting meer zink verkopen en, als kers op de taart, wanneer de USD met één cent stijgt, zal dit een positief effect van 7 miljoen € op de EBITDA van de onderneming hebben. Liefferinckx: "Op de beursvloer is de koers met bijna 400% gestegen sinds onze laatste aanbeveling in december 2008. Toch wordt het aandeel niet aan overdreven waarderingsparameters verhandeld. Met een lagere kostenbasis, een nagenoeg volledige benuttiging van de productiecapaciteit, een stijgende dollar en zinkprijs gaan wij ervan uit dat de resultaten in 2011 wel eens zeer goed zouden kunnen zijn. We zien nog genoeg opwaarts potentieel voor de koers en de toekomst zou wel eens aangename verrassingen kunnen bevatten. Aan de huidige koers waardeert de markt de nieuwe strategie amper : 4,4 maal de verwachte cash flow tegen 9 maal voor de sector in zijn geheel. Het aandeel oogt verleidelijk: lage waardering, een toonaangevende speler in de zinksektor, een onbeduidende schuldgraad en dit alles geleid door een zeer gedreven management."

Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): "Op alle fronten werd er ingegrepen : vermindering van de kosten, desinvesteringen, strategische heroriëntatie, communicatie, verandering en verhuis van het management naar Zürich. Als resultaat waren er in het eerste kwartaal van 2009 geen schulden meer op de balans aanwezig en was de liquiditeitspositie hersteld. Tevens waren er bij de banken voldoende kredietlijnen beschikbaar. Genoeg om een nieuwe groepsstrategie te ontvouwen : de actieve zoektocht naar zinkmijnen om absolute synergiën te realiseren." Het lijstje van de tot hiertoe gekochte mijnen: Gordonsville Mine, East Tennessee Mine, Ironbark, Coricancha mijn en Talvivaara (aankoop van het geproduceerde zink). Liefferinckx: "Te volgen zijn de besprekingen die Nyrstar voert voor de verwerving van de Australische zinkproducent CBH Resources. En gelijktijdig wordt de blik naar China gericht. China is de markt van de toekomst voor zink : volgens prognoses zal de markt er elke 25 jaar verdubbelen en bovendien is de sector er zeer versnipperd. Ondanks de aanwezige voorraden is China niet in staat genoeg te produceren om aan de groeiende vraag te voldoen. Daarom moet er zink uit het buitenland geïmporteerd worden. De mijnen dragen nu 21% aan de omzet van Nyrstar bij en dit aandeel moet snel tot één derde groeien. Het management verbergt zijn ambitie niet om een integratie van 50% te bereiken in de komende vijf jaar. Ondertussen herstelt de zinkmarkt dankzij de groei van de Chinese vraag en het economisch herstel in de ontwikkelde landen. De verbetering moet vooral van de volumes komen. De vraag neemt toe maar de zinkafnemende klanten hebben niet altijd het geld om zink te stockeren." Wat betreft de zinkprijs is waarschijnlijk een meer stabiele periode aangebroken. Nyrstar zal naar verwachting meer zink verkopen en, als kers op de taart, wanneer de USD met één cent stijgt, zal dit een positief effect van 7 miljoen € op de EBITDA van de onderneming hebben. Liefferinckx: "Op de beursvloer is de koers met bijna 400% gestegen sinds onze laatste aanbeveling in december 2008. Toch wordt het aandeel niet aan overdreven waarderingsparameters verhandeld. Met een lagere kostenbasis, een nagenoeg volledige benuttiging van de productiecapaciteit, een stijgende dollar en zinkprijs gaan wij ervan uit dat de resultaten in 2011 wel eens zeer goed zouden kunnen zijn. We zien nog genoeg opwaarts potentieel voor de koers en de toekomst zou wel eens aangename verrassingen kunnen bevatten. Aan de huidige koers waardeert de markt de nieuwe strategie amper : 4,4 maal de verwachte cash flow tegen 9 maal voor de sector in zijn geheel. Het aandeel oogt verleidelijk: lage waardering, een toonaangevende speler in de zinksektor, een onbeduidende schuldgraad en dit alles geleid door een zeer gedreven management."