Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): "Hoe dan ook zal de Raad van Bestuur van Mobistar voorstellen een gewoon dividend van 2,90 € per aandeel toe te kennen en een speciaal dividend van 1,65 € per aandeel, een totaal van 4,55 €. Dit

komt neer op een brutocoupon van 10,16% (aan de huidige koers van 44,60 €). Dit is uitzonderlijk hoog. Na een teleurstellend jaar is het dividend enigszins aangepast (-2,5% dit jaar), maar binnen aanvaardbare grenzen."

Aan de andere kant blijft de groei, zoals we schreven, aan de gematigde kant. Liefferinckx: "Terwijl de omzet boven de groepsverwachtingen uitkwam, is het economisch klimaat en de regelgeving niet van aard om de omzet aanzienlijk op te voeren. De aankondiging van het BIPT (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie) dat er lagere tarieven voor mobiele gespreksbeëindiging komen, werd op tandengeknars onthaald. Het zal een impact op de omzet hebben van 40 miljoen €. Dit is tot dusver slechts een voorstel en Mobistar is van plan om actief deel te nemen aan het overleg binnen de sector. De reeds vastgelegde lagere roamingtarieven voor spraak en data knagen aan de omzet voor een bedrag van 27 miljoen €."

Ondertussen zal Mobistar moeten investeren om zijn toekomstige groei veilig te stellen. Liefferinckx: "Om zijn groei in 2010 verder te zetten, zal Mobistar zijn aanbod uitbreiden (naast het aanbieden van internet en vaste en mobiele telefonie) met televisie. Vandaag is de groep reeds op de markt voor "triple play" en nu wil het zich eveneens richten op de markt voor "quadruple play". Meer dan 15 miljoen € zal in de lancering van deze activiteit geïnvesteerd worden. Ten slotte zullen de verlaging van de roamingtarieven en de investeringen die nodig zijn om de "quadruple play" te lanceren een negatieve invloed op de omzet en EBITDA hebben. Al deze redenen hebben het aandeel naar lagere koersniveaus gestuurd. En dit kan aangegrepen worden als een opportuniteit om een aandeel met hoge coupon in portefeuille te pakken. Er mag dan al geen te sterke koersstijging verwacht worden op korte en middellange termijn, wij denken dat deze lage koersniveaus een nieuwe groep van beleggers kan aantrekken en dat Mobistar voldoende potentieel heeft om de efficiëntie en omzetgroei uit digitale informatie-uitwisseling in de komende jaren te verhogen."

Mobistar is in België ook de exclusieve verdeler van de populaire iPhone. De verkoop van mobiele telefoons verrastte positief in het afgelopen jaar : het bedrijf verkocht een recordaantal van 915.000 gsm's, 190.000 meer dan in 2008. Liefferinckx: "Op technisch vlak bevindt het aandeel zich in een neerwaartse trend. Mobistar heeft onlangs een steunniveau bereikt en dit lijkt de koers van het aandeel te ondersteunen. Mobistar zou kunnen voortbouwen op dit niveau voor een technische rebound. Daarom geven we een houden advies, ondanks de zwakke vooruitzichten voor het aandeel."

Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): "Hoe dan ook zal de Raad van Bestuur van Mobistar voorstellen een gewoon dividend van 2,90 € per aandeel toe te kennen en een speciaal dividend van 1,65 € per aandeel, een totaal van 4,55 €. Dit komt neer op een brutocoupon van 10,16% (aan de huidige koers van 44,60 €). Dit is uitzonderlijk hoog. Na een teleurstellend jaar is het dividend enigszins aangepast (-2,5% dit jaar), maar binnen aanvaardbare grenzen." Aan de andere kant blijft de groei, zoals we schreven, aan de gematigde kant. Liefferinckx: "Terwijl de omzet boven de groepsverwachtingen uitkwam, is het economisch klimaat en de regelgeving niet van aard om de omzet aanzienlijk op te voeren. De aankondiging van het BIPT (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie) dat er lagere tarieven voor mobiele gespreksbeëindiging komen, werd op tandengeknars onthaald. Het zal een impact op de omzet hebben van 40 miljoen €. Dit is tot dusver slechts een voorstel en Mobistar is van plan om actief deel te nemen aan het overleg binnen de sector. De reeds vastgelegde lagere roamingtarieven voor spraak en data knagen aan de omzet voor een bedrag van 27 miljoen €." Ondertussen zal Mobistar moeten investeren om zijn toekomstige groei veilig te stellen. Liefferinckx: "Om zijn groei in 2010 verder te zetten, zal Mobistar zijn aanbod uitbreiden (naast het aanbieden van internet en vaste en mobiele telefonie) met televisie. Vandaag is de groep reeds op de markt voor "triple play" en nu wil het zich eveneens richten op de markt voor "quadruple play". Meer dan 15 miljoen € zal in de lancering van deze activiteit geïnvesteerd worden. Ten slotte zullen de verlaging van de roamingtarieven en de investeringen die nodig zijn om de "quadruple play" te lanceren een negatieve invloed op de omzet en EBITDA hebben. Al deze redenen hebben het aandeel naar lagere koersniveaus gestuurd. En dit kan aangegrepen worden als een opportuniteit om een aandeel met hoge coupon in portefeuille te pakken. Er mag dan al geen te sterke koersstijging verwacht worden op korte en middellange termijn, wij denken dat deze lage koersniveaus een nieuwe groep van beleggers kan aantrekken en dat Mobistar voldoende potentieel heeft om de efficiëntie en omzetgroei uit digitale informatie-uitwisseling in de komende jaren te verhogen." Mobistar is in België ook de exclusieve verdeler van de populaire iPhone. De verkoop van mobiele telefoons verrastte positief in het afgelopen jaar : het bedrijf verkocht een recordaantal van 915.000 gsm's, 190.000 meer dan in 2008. Liefferinckx: "Op technisch vlak bevindt het aandeel zich in een neerwaartse trend. Mobistar heeft onlangs een steunniveau bereikt en dit lijkt de koers van het aandeel te ondersteunen. Mobistar zou kunnen voortbouwen op dit niveau voor een technische rebound. Daarom geven we een houden advies, ondanks de zwakke vooruitzichten voor het aandeel."