Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): "De vraag blijft of er een verbetering zal optreden in 2010. Op 19 februari publiceerde het bedrijf een verlies van meer dan 12 miljoen € over het boekjaar 2009 (t.o.v. een nettowinst van 5,3 miljoen € in 2008). In deze omstandigheden kan de onderneming geen dividend uitkeren ! Sindsdien heeft IBA wel verklaard dat het waargenomen herstel aan het begin van het boekjaar 2010 zich verderzet."

Maar de cijfers bevestigen tot op heden nog niet. Liefferincxk: "Hoewel de brutomarge is toegenomen, laat de omzet een daling met 4% optekenen door de negatieve gevolgen van de economische crisis. Dit is opnieuw een kwartaal dat

met verlies afgesloten wordt. Op het vlak van de bedrijfsdivisies werd het afgelopen kwartaal door de radio-isotopen ondersteund (omzet +5,3%). Maar in de apparatuurdivisie, de hoofdactiviteit van IBA, is nog geen herstel waar te nemen. De protontherapie startte het jaar met het afsluiten van een verkoopcontract in de VSA (Procure - New Jersey) en een bestelling uit Italië. Het bedrijf neemt deel aan het activiteitsherstel in de sector dat geïllustreerd wordt door talrijke aanbestedingen in Polen, Duitsland, Frankrijk en Zweden."

Voor acceleratoren, waarvoor in de tweede helft van 2009 zeer veel contracten werden binnengehaald (14 machines), heeft IBA vier bestellingen mogen optekenen tijdens het Q1/2010. Liefferincxk: "Niettemin blijven de effecten van de crisis nog steeds voelbaar en is het segment van de radio-isotopen (45% van de totale omzet) de divisie die de groep op sleeptouw neemt. Binnen deze divisie is de omzet verdeeld tussen de radiofarmaceutische producten om medische diagnoses te stellen (+30,8%) en de activiteiten van biomarkers (Bioassays, +63%). Voor Bioassays heeft IBA een voorstel van een financieel consortium (waarschijnlijk een private equity fonds) ontvangen om deze activiteit verder te ontwikkelen. Deze activiteit behoort niet tot de core business van IBA, maar het is wel een markt met zeer veel potentieel. Volgens de voorwaarden van het ontvangen voorstel zou het consortium 60% van het kapitaal nemen (IBA 40%) in de structuur die opgezet zou worden om Bioassays te controleren. Afwachten wat de uitkomst wordt."

Voor het volledige jaar blijft IBA voorzichtig en wijst de groep op het gebrek aan zichtbaarheid op de omzetevolutie en de onvoorspelbaarheid van de markt. Liefferincxk: "Op de beurs blijft het koersverloop nog steeds teleurstellend, zelfs al is de onderwaardering sterk opgelopen (intrinsieke waarde van 10,95 €). Alles wijst er nochtans op dat het aandeel een groot potentieel heeft op waarderingsgebied. Echter, aan dit soort beleggingen kleeft een niet te verwaarlozen risico. Op technisch vlak zijn er enkele verontrustende bewegingen en daarom zijn we geneigd te wachten op nieuwe ontwikkelingen, resultaten die een verder herstel bevestigen en een opwaartse herziening van de winstverwachtingen."

Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): "De vraag blijft of er een verbetering zal optreden in 2010. Op 19 februari publiceerde het bedrijf een verlies van meer dan 12 miljoen € over het boekjaar 2009 (t.o.v. een nettowinst van 5,3 miljoen € in 2008). In deze omstandigheden kan de onderneming geen dividend uitkeren ! Sindsdien heeft IBA wel verklaard dat het waargenomen herstel aan het begin van het boekjaar 2010 zich verderzet." Maar de cijfers bevestigen tot op heden nog niet. Liefferincxk: "Hoewel de brutomarge is toegenomen, laat de omzet een daling met 4% optekenen door de negatieve gevolgen van de economische crisis. Dit is opnieuw een kwartaal dat met verlies afgesloten wordt. Op het vlak van de bedrijfsdivisies werd het afgelopen kwartaal door de radio-isotopen ondersteund (omzet +5,3%). Maar in de apparatuurdivisie, de hoofdactiviteit van IBA, is nog geen herstel waar te nemen. De protontherapie startte het jaar met het afsluiten van een verkoopcontract in de VSA (Procure - New Jersey) en een bestelling uit Italië. Het bedrijf neemt deel aan het activiteitsherstel in de sector dat geïllustreerd wordt door talrijke aanbestedingen in Polen, Duitsland, Frankrijk en Zweden." Voor acceleratoren, waarvoor in de tweede helft van 2009 zeer veel contracten werden binnengehaald (14 machines), heeft IBA vier bestellingen mogen optekenen tijdens het Q1/2010. Liefferincxk: "Niettemin blijven de effecten van de crisis nog steeds voelbaar en is het segment van de radio-isotopen (45% van de totale omzet) de divisie die de groep op sleeptouw neemt. Binnen deze divisie is de omzet verdeeld tussen de radiofarmaceutische producten om medische diagnoses te stellen (+30,8%) en de activiteiten van biomarkers (Bioassays, +63%). Voor Bioassays heeft IBA een voorstel van een financieel consortium (waarschijnlijk een private equity fonds) ontvangen om deze activiteit verder te ontwikkelen. Deze activiteit behoort niet tot de core business van IBA, maar het is wel een markt met zeer veel potentieel. Volgens de voorwaarden van het ontvangen voorstel zou het consortium 60% van het kapitaal nemen (IBA 40%) in de structuur die opgezet zou worden om Bioassays te controleren. Afwachten wat de uitkomst wordt." Voor het volledige jaar blijft IBA voorzichtig en wijst de groep op het gebrek aan zichtbaarheid op de omzetevolutie en de onvoorspelbaarheid van de markt. Liefferincxk: "Op de beurs blijft het koersverloop nog steeds teleurstellend, zelfs al is de onderwaardering sterk opgelopen (intrinsieke waarde van 10,95 €). Alles wijst er nochtans op dat het aandeel een groot potentieel heeft op waarderingsgebied. Echter, aan dit soort beleggingen kleeft een niet te verwaarlozen risico. Op technisch vlak zijn er enkele verontrustende bewegingen en daarom zijn we geneigd te wachten op nieuwe ontwikkelingen, resultaten die een verder herstel bevestigen en een opwaartse herziening van de winstverwachtingen."