Fréderic Buzaré (Dexia AM): "Vandaar dat het antwoord van de financiële markten op de verklaring van het FOMC en op de persconferentie heel eenvoudig en duidelijk was. Hun eerste reflex bestond er immers in om dollarbeleggingen te verkopen en in plaats daarvan reële activa te kopen, die een zekere mate van bescherming bieden tegen de inflatie. Bij die activa springen goud en olie er echt uit. De perceptie die uiteindelijk opdoemt, is dat de Fed een inflatieregime op gang wil brengen dat het mogelijk maakt om de schuldenlast af te bouwen zonder daarbij een nieuwe financiële crisis uit te lokken. Maar het wordt wel steeds moeilijker om die dubbele uitdaging waar te maken."

De aandelenmarkten boden bijzonder goed weerstand aan de toenemende risico's. Wie had in december 2010 kunnen denken dat de aandelenindexen tussen begin 2011 en nu met bijna 10 % zouden zijn gestegen, terwijl de prijs voor een vat ruwe olie opliep tot 125 dollar en de schuldencrisis opnieuw voor grote ongerustheid zorgde?

Buzaré: "Is het dan toch zo dat de aandelenmarkten een beetje gek zijn? Het minste wat we alvast kunnen zeggen, is dat ze blijk geven van een grote zelfgenoegzaamheid. Beleggers hebben de neiging om zich in zelfgenoegzaamheid te verliezen als ze in aandelen beleggen bij gebrek aan beter, en zonder met de risico's rekening te houden."

Fréderic Buzaré (Dexia AM): "Vandaar dat het antwoord van de financiële markten op de verklaring van het FOMC en op de persconferentie heel eenvoudig en duidelijk was. Hun eerste reflex bestond er immers in om dollarbeleggingen te verkopen en in plaats daarvan reële activa te kopen, die een zekere mate van bescherming bieden tegen de inflatie. Bij die activa springen goud en olie er echt uit. De perceptie die uiteindelijk opdoemt, is dat de Fed een inflatieregime op gang wil brengen dat het mogelijk maakt om de schuldenlast af te bouwen zonder daarbij een nieuwe financiële crisis uit te lokken. Maar het wordt wel steeds moeilijker om die dubbele uitdaging waar te maken." De aandelenmarkten boden bijzonder goed weerstand aan de toenemende risico's. Wie had in december 2010 kunnen denken dat de aandelenindexen tussen begin 2011 en nu met bijna 10 % zouden zijn gestegen, terwijl de prijs voor een vat ruwe olie opliep tot 125 dollar en de schuldencrisis opnieuw voor grote ongerustheid zorgde? Buzaré: "Is het dan toch zo dat de aandelenmarkten een beetje gek zijn? Het minste wat we alvast kunnen zeggen, is dat ze blijk geven van een grote zelfgenoegzaamheid. Beleggers hebben de neiging om zich in zelfgenoegzaamheid te verliezen als ze in aandelen beleggen bij gebrek aan beter, en zonder met de risico's rekening te houden."