Fréderic Buzaré (Dexia AM): Ondanks hun vele beloftes hebben de Europese leiders geen uitgebreide of definitieve antwoorden kunnen formuleren om de schuldencrisis te bezweren. Een aantal sleutelthema's zoals de aanhoudende lage groei en de structurele problemen rond het bestuur van de eurozone zijn nog altijd verre van opgelost."

Dat de beleidsmakers van de eurozone er tot dusver niet in geslaagd zijn om beslissende acties op te zetten, heeft voor een negatieve spiraal gezorgd die zichzelf voedt en die in de hele regio gevolgen heeft voor de staatshuishoudingen, de banken en de reële economie. Om die negatieve spiraal te doorbreken, is een geloofwaardige oplossing nodig die gelijktijdig wordt uitgewerkt voor zowel de staatsfinanciën als de banken.

Buzaré: "Focussen op de banken via kapitaalinjecties zonder daarbij duidelijk te maken waarom die herkapitalisaties nodig zijn, of een oplossing aanreiken voor de onderliggende schuldencrisis van verschillende landen zonder tegelijk ook aan het banksysteem te denken, heeft geen enkele zin en zou dan ook geen duurzaam antwoord betekenen om de huidige crisis in te dammen."

Bovendien moeten de beleggers zich bewust zijn van mogelijke onbedoelde gevolgen die ook weer voor tegenwind kunnen zorgen, zoals voorstellen om de kapitaalratio's van de banken te versterken. Die kunnen ertoe leiden dat de banken proberen om versneld hun balansen af te bouwen, wat de groei in de eurozone nog meer in het gedrang zou brengen.

Buzaré: "Wat verwachten beleggers in dit stadium? Zij zijn van mening dat de Europese landen nood hebben aan een instelling waarbij die landen in laatste instantie kunnen lenen, of dat Europa ervoor zou moeten zorgen dat staatsobligaties opnieuw risicovrij worden."

Fréderic Buzaré (Dexia AM): Ondanks hun vele beloftes hebben de Europese leiders geen uitgebreide of definitieve antwoorden kunnen formuleren om de schuldencrisis te bezweren. Een aantal sleutelthema's zoals de aanhoudende lage groei en de structurele problemen rond het bestuur van de eurozone zijn nog altijd verre van opgelost." Dat de beleidsmakers van de eurozone er tot dusver niet in geslaagd zijn om beslissende acties op te zetten, heeft voor een negatieve spiraal gezorgd die zichzelf voedt en die in de hele regio gevolgen heeft voor de staatshuishoudingen, de banken en de reële economie. Om die negatieve spiraal te doorbreken, is een geloofwaardige oplossing nodig die gelijktijdig wordt uitgewerkt voor zowel de staatsfinanciën als de banken. Buzaré: "Focussen op de banken via kapitaalinjecties zonder daarbij duidelijk te maken waarom die herkapitalisaties nodig zijn, of een oplossing aanreiken voor de onderliggende schuldencrisis van verschillende landen zonder tegelijk ook aan het banksysteem te denken, heeft geen enkele zin en zou dan ook geen duurzaam antwoord betekenen om de huidige crisis in te dammen." Bovendien moeten de beleggers zich bewust zijn van mogelijke onbedoelde gevolgen die ook weer voor tegenwind kunnen zorgen, zoals voorstellen om de kapitaalratio's van de banken te versterken. Die kunnen ertoe leiden dat de banken proberen om versneld hun balansen af te bouwen, wat de groei in de eurozone nog meer in het gedrang zou brengen. Buzaré: "Wat verwachten beleggers in dit stadium? Zij zijn van mening dat de Europese landen nood hebben aan een instelling waarbij die landen in laatste instantie kunnen lenen, of dat Europa ervoor zou moeten zorgen dat staatsobligaties opnieuw risicovrij worden."