Tijdens het vierde kwartaal leed Freddie Mac een verlies van 7,10 miljard dollar, terwijl daarenboven nog eens 3,40 miljard dollar werd afgesloten. Fannie Mae, de andere grote Amerikaanse verstrekker van woonkredieten, komt later deze week met de cijfers.

De pijn op de Amerikaanse vastgoedmarkt blijkt nog niet achter de rug te zijn. Vorige maand werd 4% van de afbetalingen op woonkredieten niet op tijd gedaan, waardoor 'foreclosure' (gedwongen verkoop van het huis) dreigt.

Chief executive Charles Haldeman van Freddie Mac waarschuwde dan ook voor een nieuwe grote golf van foreclosures die op komst zou zijn.

Dat dreigt een aanzienlijk probleem te worden voor de Amerikaanse overheid, die de controle over Freddie en Fannie in september 2008 verwierf. Beide bedrijven hebben samen al 111 miljard dollar aan overheidsssteun ontvangen. Dat bedrag zou tegen de herfst van 2011 oplopen tot 188 miljard dollar.

Freddie Mac sloot echter niet uit dat er voor extra financiële steun zal gevraagd worden, steun die het mogelijk nooit zal kunnen terugbetalen. Fannie en Freddie domineren met hun tweeën de mortgage markt, de twee samen zijn goed voor ongeveer 70% van de verstrekte leningen vorig jaar.

De boodschap van Freddie Mac leert dat de crisis op de vastgoedmarkt nog niet achter de rug is. Bovendien maakte het Commerce Department bekend dat de verkopen van nieuwe huizen in januari onverwacht met 11% is gedaald.

Tijdens het vierde kwartaal leed Freddie Mac een verlies van 7,10 miljard dollar, terwijl daarenboven nog eens 3,40 miljard dollar werd afgesloten. Fannie Mae, de andere grote Amerikaanse verstrekker van woonkredieten, komt later deze week met de cijfers. De pijn op de Amerikaanse vastgoedmarkt blijkt nog niet achter de rug te zijn. Vorige maand werd 4% van de afbetalingen op woonkredieten niet op tijd gedaan, waardoor 'foreclosure' (gedwongen verkoop van het huis) dreigt. Chief executive Charles Haldeman van Freddie Mac waarschuwde dan ook voor een nieuwe grote golf van foreclosures die op komst zou zijn. Dat dreigt een aanzienlijk probleem te worden voor de Amerikaanse overheid, die de controle over Freddie en Fannie in september 2008 verwierf. Beide bedrijven hebben samen al 111 miljard dollar aan overheidsssteun ontvangen. Dat bedrag zou tegen de herfst van 2011 oplopen tot 188 miljard dollar. Freddie Mac sloot echter niet uit dat er voor extra financiële steun zal gevraagd worden, steun die het mogelijk nooit zal kunnen terugbetalen. Fannie en Freddie domineren met hun tweeën de mortgage markt, de twee samen zijn goed voor ongeveer 70% van de verstrekte leningen vorig jaar. De boodschap van Freddie Mac leert dat de crisis op de vastgoedmarkt nog niet achter de rug is. Bovendien maakte het Commerce Department bekend dat de verkopen van nieuwe huizen in januari onverwacht met 11% is gedaald.