De accountantkantoren in het land werden in de afgelopen overstelpt met vragen van bedrijfsleiders die overwegen om Frankrijk kort en goed de rug toe te keren.

Het voorstel zal in september aan het parlement worden voorgelegd. Wanneer het wordt goedgekeurd, kan de kapitaalvlucht vanuit Frankrijk op volle snelheid komen.

De vraag is of de maatregel wel vruchten gaat afwerpen. De Franse regering wil 33 miljard euro ophalen, maar volgens recente gegevens zijn er maar 30.000 van de in totaal 65 miljoen Fransen die meer dan 1 miljoen euro per jaar verdienen.

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, met verliezen voor de belangrijkste indices ten opzichte van vanmiddag ongeveer gelijk zijn gebleven. Nyrstar is nog steeds de grootste daler binnen de index. Op de valutamarkten staat de koers van de euro opnieuw onder druk.

KBC verlaagt blootstelling aan Zuid-Europese overheidsobligaties met bijna de helft

KBC heeft zijn blootstelling aan Zuid-Europese overheidsobligaties in het tweede kwartaal met bijna de helft verlaagd door zijn posities in Spaanse en Italiaanse overheidsobligaties sterk te verlagen, zo maakte de bank gisteren naar aanleiding van de publicatie van de halfjaacijfers bekend.

De belangrijkste uitzonderlijke en niet-operationele factoren die een invloed hadden op het IFRS-resultaat voor het tweede kwartaal van 2012 waren:

• De afronding van de verkoop van Warta

Op 2 juli 2012 werd de verkoop van de Poolse verzekeringsmaatschappij Warta aan Talanx International AG afgerond. Dat had een positieve invloed van 0,3 miljard euro op het tweedekwartaalresultaat en van 0,7 miljard euro op het kapitaal. Bijgevolg was het core Tier 1-kapitaal van de groep aan het eind van het tweede kwartaal van 2012 gestegen met net geen 0,7% tegenover het vorige kwartaal.

• De waardeverminderingen op de te desinvesteren maatschappijen

KBC heeft beslist waardeverminderingen te boeken met een impact op het resultaat van -1,2 miljard euro na belastingen. Dat heeft betrekking op resterende desinvesteringsdossiers, namelijk Absolut Bank (Rusland), NLB (Slovenië), KBC Banka (Servië), KBC Bank Deutschland (Duitsland) en Antwerpse Diamantbank (België). Omdat de waardeverminderingen voor een groot deel betrekking hebben op goodwill is de invloed op het reglementaire kapitaal beduidend kleiner. Die bedraagt 0,6 miljard euro. Die negatieve invloed op het kapitaal wordt volledig gecompenseerd op het ogenblik dat de desinvesteringen worden afgerond, voornamelijk door het vrijkomen van risicogewogen activa (5 miljard euro in totaal).

De accountantkantoren in het land werden in de afgelopen overstelpt met vragen van bedrijfsleiders die overwegen om Frankrijk kort en goed de rug toe te keren. Het voorstel zal in september aan het parlement worden voorgelegd. Wanneer het wordt goedgekeurd, kan de kapitaalvlucht vanuit Frankrijk op volle snelheid komen. De vraag is of de maatregel wel vruchten gaat afwerpen. De Franse regering wil 33 miljard euro ophalen, maar volgens recente gegevens zijn er maar 30.000 van de in totaal 65 miljoen Fransen die meer dan 1 miljoen euro per jaar verdienen. De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, met verliezen voor de belangrijkste indices ten opzichte van vanmiddag ongeveer gelijk zijn gebleven. Nyrstar is nog steeds de grootste daler binnen de index. Op de valutamarkten staat de koers van de euro opnieuw onder druk. KBC verlaagt blootstelling aan Zuid-Europese overheidsobligaties met bijna de helft KBC heeft zijn blootstelling aan Zuid-Europese overheidsobligaties in het tweede kwartaal met bijna de helft verlaagd door zijn posities in Spaanse en Italiaanse overheidsobligaties sterk te verlagen, zo maakte de bank gisteren naar aanleiding van de publicatie van de halfjaacijfers bekend. De belangrijkste uitzonderlijke en niet-operationele factoren die een invloed hadden op het IFRS-resultaat voor het tweede kwartaal van 2012 waren: • De afronding van de verkoop van Warta Op 2 juli 2012 werd de verkoop van de Poolse verzekeringsmaatschappij Warta aan Talanx International AG afgerond. Dat had een positieve invloed van 0,3 miljard euro op het tweedekwartaalresultaat en van 0,7 miljard euro op het kapitaal. Bijgevolg was het core Tier 1-kapitaal van de groep aan het eind van het tweede kwartaal van 2012 gestegen met net geen 0,7% tegenover het vorige kwartaal. • De waardeverminderingen op de te desinvesteren maatschappijen KBC heeft beslist waardeverminderingen te boeken met een impact op het resultaat van -1,2 miljard euro na belastingen. Dat heeft betrekking op resterende desinvesteringsdossiers, namelijk Absolut Bank (Rusland), NLB (Slovenië), KBC Banka (Servië), KBC Bank Deutschland (Duitsland) en Antwerpse Diamantbank (België). Omdat de waardeverminderingen voor een groot deel betrekking hebben op goodwill is de invloed op het reglementaire kapitaal beduidend kleiner. Die bedraagt 0,6 miljard euro. Die negatieve invloed op het kapitaal wordt volledig gecompenseerd op het ogenblik dat de desinvesteringen worden afgerond, voornamelijk door het vrijkomen van risicogewogen activa (5 miljard euro in totaal).