Steeds meer economen stellen zich de vraag waarom Duitsland niet het heft in eigen land neemt en zelf de eurozone verlaat.

De Duitsers werken hard, maar hun geld wordt gebruikt om andere landen overeind te houden. Daarbij zijn landen die duidelijk voor een andere koers hebben gekozen.

Francois Hollande zal Frankrijk om zeep helpen

De nieuwe Franse president Hollande was een sleutelfiguur bij de eurotop van vorig weekend. Zijn plannen werden in de Economist duidelijk uitgelegd: verlaging van de pensioenleeftijd tot 60, verhoging van de maximuminkomstenbelasting tot 75%, meer belastingen op welvaart, erfenissen en dividenden enzovoort.

Ook op het vlak van tewerkstelling scoort Hollande: de omvang van de publieke sector bedraagt in Frankrijk nu al 56% van het BBP en dat percentage zal nog verder opgetrokken worden.

Het wordt dus slechts een kwestie van tijd alvorens Frankrijk het volgende land in moeilijkheden wordt. Tegen die achtergrond lijkt het niet onlogisch dat Duitsland zijn conclusies trekt en zelf de eurozone verlaat.

Steeds meer economen stellen zich de vraag waarom Duitsland niet het heft in eigen land neemt en zelf de eurozone verlaat. De Duitsers werken hard, maar hun geld wordt gebruikt om andere landen overeind te houden. Daarbij zijn landen die duidelijk voor een andere koers hebben gekozen. Francois Hollande zal Frankrijk om zeep helpen De nieuwe Franse president Hollande was een sleutelfiguur bij de eurotop van vorig weekend. Zijn plannen werden in de Economist duidelijk uitgelegd: verlaging van de pensioenleeftijd tot 60, verhoging van de maximuminkomstenbelasting tot 75%, meer belastingen op welvaart, erfenissen en dividenden enzovoort. Ook op het vlak van tewerkstelling scoort Hollande: de omvang van de publieke sector bedraagt in Frankrijk nu al 56% van het BBP en dat percentage zal nog verder opgetrokken worden. Het wordt dus slechts een kwestie van tijd alvorens Frankrijk het volgende land in moeilijkheden wordt. Tegen die achtergrond lijkt het niet onlogisch dat Duitsland zijn conclusies trekt en zelf de eurozone verlaat.