Maar de echte breuklijn ligt op een heel andere plaats in Europa, een plaats waar we ze niet meteen zouden verwachten. Frankrijk en Duitsland liggen in toenemende mate op een ramkoers, waardoor de Europese eenheid uiteindelijk meer wordt bedreigd dan door economische crisis in Zuid-Europa.

President Hollande is gisteren verzwakt uit de gemeenteraadsverkiezingen gekomen en daardoor dreigt de anti-Europeanen ook in Frankrijk steeds machtiger te worden. Deze zullen onvermijdelijk in botsing komen met het Duitsland van Merkel, met alle gevolgen van dien voor de Europese eenheid.

Maar de echte breuklijn ligt op een heel andere plaats in Europa, een plaats waar we ze niet meteen zouden verwachten. Frankrijk en Duitsland liggen in toenemende mate op een ramkoers, waardoor de Europese eenheid uiteindelijk meer wordt bedreigd dan door economische crisis in Zuid-Europa. President Hollande is gisteren verzwakt uit de gemeenteraadsverkiezingen gekomen en daardoor dreigt de anti-Europeanen ook in Frankrijk steeds machtiger te worden. Deze zullen onvermijdelijk in botsing komen met het Duitsland van Merkel, met alle gevolgen van dien voor de Europese eenheid.