De index van de aankoopmanagers is in januari gedaald, maar wijst nog steeds op groei. De index kwam uit op 53,60, tegenover 54,20 in december. De consensus lag slechts op een daling tot 53,70, zodat de index iets slechter dan verwacht was.

Bij de interpretatie van de index moet rekening gehouden worden met het koude winterweer in grote delen van Europa. Vooral in de dienstensector werd een duidelijke vertraging vastgesteld.

Daar daalde de index van 53,60 naar 52,30. In de industriële sector werd anderzijds toename van 52,30 naar 53,60 opgetekend. Laatstgenoemde stand was de hoogste voor de afgelopen 22 maanden.

Elke lezing van de index boven 50 wijst op een groei in de industrie, onder 50 is er sprake van een krimp. Volgens Jennifer McKeown, hoofdeconoom bij Capital Economics, blijkt uit de cijfers overduidelijk dat de economie in de eurozone opnieuw snelheid aan het verliezen is. De prognose van een stijging van het BBP met 1,50% dit jaar lijkt daarmee op losse schroeven te komen staan.

In Brussel is het sentiment nog steeds positief, met een winst die voor de BEL 20 oploopt tot een half procent. Fortis is momenteel de sterkste stijger binnen de index, op een afstandje gevolgd door Ackermans & van Haaren.

De index van de aankoopmanagers is in januari gedaald, maar wijst nog steeds op groei. De index kwam uit op 53,60, tegenover 54,20 in december. De consensus lag slechts op een daling tot 53,70, zodat de index iets slechter dan verwacht was. Bij de interpretatie van de index moet rekening gehouden worden met het koude winterweer in grote delen van Europa. Vooral in de dienstensector werd een duidelijke vertraging vastgesteld. Daar daalde de index van 53,60 naar 52,30. In de industriële sector werd anderzijds toename van 52,30 naar 53,60 opgetekend. Laatstgenoemde stand was de hoogste voor de afgelopen 22 maanden. Elke lezing van de index boven 50 wijst op een groei in de industrie, onder 50 is er sprake van een krimp. Volgens Jennifer McKeown, hoofdeconoom bij Capital Economics, blijkt uit de cijfers overduidelijk dat de economie in de eurozone opnieuw snelheid aan het verliezen is. De prognose van een stijging van het BBP met 1,50% dit jaar lijkt daarmee op losse schroeven te komen staan. In Brussel is het sentiment nog steeds positief, met een winst die voor de BEL 20 oploopt tot een half procent. Fortis is momenteel de sterkste stijger binnen de index, op een afstandje gevolgd door Ackermans & van Haaren.