De hogere zinkprijs (+8,7% in een week tijd) speelde in de kaart van Nyrstar, maar verklaart niet de spectaculaire stijging met 13% van gisteren. Deze stijging is volledig gelinkt aan de evolutie van de fusie tussen Glencore en Xstrata.

Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar ter wereld, verhoogde eind vorige week zijn bod op Xstrata. Tegen het vorige bod van 2,8 aandelen van de nieuwe entiteit voor elk aandeel van Xstrata was heel wat tegenstand gerezen. Ook tegen het nieuwe bod van 3,05 aandelen is nu al tegenstand, zoals van het activistische fonds Knight Vinke.

Indien de fusie niet doorgaat, kan Nyrstar een troostprijs worden voor Glencore, dat nu al de grootste aandeelhouder van de zinkproducent is met 7,8% van de aandelen. Reden genoeg voor beleggers om het aandeel de hoogte in te jagen. Gokken op een dergelijk scenario is echter niet zonder risico's.

Het al of niet slagen van de fusie tussen Glencore en Xstrata zal immers afhangen van grootaandeelhouder Qatar Holding. Deze groep onderhandelde mee het betere bod, en zou dit dus logischerwijze ook steunen. Bovendien is Nyrstar maar klein bier in vergelijking met Xstrata, met een beurskapitalisatie van respectievelijk 780 miljoen en 37,5 miljard euro.

De hogere zinkprijs (+8,7% in een week tijd) speelde in de kaart van Nyrstar, maar verklaart niet de spectaculaire stijging met 13% van gisteren. Deze stijging is volledig gelinkt aan de evolutie van de fusie tussen Glencore en Xstrata.Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar ter wereld, verhoogde eind vorige week zijn bod op Xstrata. Tegen het vorige bod van 2,8 aandelen van de nieuwe entiteit voor elk aandeel van Xstrata was heel wat tegenstand gerezen. Ook tegen het nieuwe bod van 3,05 aandelen is nu al tegenstand, zoals van het activistische fonds Knight Vinke.Indien de fusie niet doorgaat, kan Nyrstar een troostprijs worden voor Glencore, dat nu al de grootste aandeelhouder van de zinkproducent is met 7,8% van de aandelen. Reden genoeg voor beleggers om het aandeel de hoogte in te jagen. Gokken op een dergelijk scenario is echter niet zonder risico's. Het al of niet slagen van de fusie tussen Glencore en Xstrata zal immers afhangen van grootaandeelhouder Qatar Holding. Deze groep onderhandelde mee het betere bod, en zou dit dus logischerwijze ook steunen. Bovendien is Nyrstar maar klein bier in vergelijking met Xstrata, met een beurskapitalisatie van respectievelijk 780 miljoen en 37,5 miljard euro.