We weten volgens professor Stefan Duchateau uit het verleden dat van een toename van Amerikaanse lange termijnrente een nefaste invloed uitgaat op de lopende rekeningen in Aziatische groeilanden.

Dit laatste voornamelijk als gevoel van ontwaardingen van de locale munten ten opzichte van de US dollar die in eerste fase vooral de import duurder maakt en deze landen verplicht om hun rentetarieven op te trekken om de inflatoire gevolgen hiervan te beperken en hun wisselkoers in de mate van het mogelijke te stabiliseren.

Pas na enkele kwartalen kan een dergelijke evolutie een gelijkaardig voordeel uitlokken aan de exportkant, zodat intussen de financiële druk oploopt omwille van toenemende tekorten op de lopende rekening en dreigende budgettaire ontsporingen.

Vandaar ook het moeilijke herstel van de Aziatische beurzen. De andere regio's hadden sowieso al te lijden van de zwakte van de grondstoffenprijzen, zodat onze hoop op een beursherstel in Centraal - en Oost Europa of Zuid-Amerika op zijn minst gezegd niet erg hooggespannen was. Meer van professor Stefan Duchateau vindt u op http://blog.argenta.be/author/duste/.

We weten volgens professor Stefan Duchateau uit het verleden dat van een toename van Amerikaanse lange termijnrente een nefaste invloed uitgaat op de lopende rekeningen in Aziatische groeilanden. Dit laatste voornamelijk als gevoel van ontwaardingen van de locale munten ten opzichte van de US dollar die in eerste fase vooral de import duurder maakt en deze landen verplicht om hun rentetarieven op te trekken om de inflatoire gevolgen hiervan te beperken en hun wisselkoers in de mate van het mogelijke te stabiliseren. Pas na enkele kwartalen kan een dergelijke evolutie een gelijkaardig voordeel uitlokken aan de exportkant, zodat intussen de financiële druk oploopt omwille van toenemende tekorten op de lopende rekening en dreigende budgettaire ontsporingen. Vandaar ook het moeilijke herstel van de Aziatische beurzen. De andere regio's hadden sowieso al te lijden van de zwakte van de grondstoffenprijzen, zodat onze hoop op een beursherstel in Centraal - en Oost Europa of Zuid-Amerika op zijn minst gezegd niet erg hooggespannen was. Meer van professor Stefan Duchateau vindt u op http://blog.argenta.be/author/duste/.