Een gemiddelde score op 'Regulation & Taxation' (B-) en 'Information Disclosure' (B) wordt teniet gedaan door een mindere score op 'Fees & Expenses' (C) en een slechte beoordeling op 'Sales & Media' (D). Dat blijkt uit de Global Fund Investor Experience 2013 van Morningstar.

Dit tweejaarlijkse onderzoek meet wat beleggers in beleggingsfondsen ondervinden op gebieden als wet- en regelgeving en belastingen, te betalen vergoedingen en kosten, informatievoorziening door en over beleggingsfondsen, verkooppraktijken van fondshuizen en of media beleggers helpt om de marketing van fondsaanbieders te doorzien.

Morningstar onderzocht 24 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. De informatie kwam van openbare bronnen en analisten van Morningstar.

Het onderzoek is geen commentaar op de beleggingsfondssector in een land, omdat er nog veel andere factoren zijn naast het gedrag van de sector die bepalen wat beleggers ervaren

"De zogenaamde closed architecture is duidelijk de reden dat België benedengemiddeld scoort in het onderzoek. Banken en verzekeraars domineren de verkoop van belegginsgfondsen en die neigen naar het aanbieden van eigen fondsen. De Belgische belegger heeft veel minder fondsen van buitenlandse vermogensbeheerders tot zijn beschikking en dat beperkt zijn keus", vertelt San Lie, head of research Morningstar Benelux. "Een ander minpunt van België is dat fondsaanbieders niet bekend maken wie het beleggingsfonds beheert. Beleggers weten hierdoor niet wie er aan de knoppen draait en wie verantwoordelijk is voor het succes of falen van een fonds."

Een gemiddelde score op 'Regulation & Taxation' (B-) en 'Information Disclosure' (B) wordt teniet gedaan door een mindere score op 'Fees & Expenses' (C) en een slechte beoordeling op 'Sales & Media' (D). Dat blijkt uit de Global Fund Investor Experience 2013 van Morningstar. Dit tweejaarlijkse onderzoek meet wat beleggers in beleggingsfondsen ondervinden op gebieden als wet- en regelgeving en belastingen, te betalen vergoedingen en kosten, informatievoorziening door en over beleggingsfondsen, verkooppraktijken van fondshuizen en of media beleggers helpt om de marketing van fondsaanbieders te doorzien. Morningstar onderzocht 24 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. De informatie kwam van openbare bronnen en analisten van Morningstar. Het onderzoek is geen commentaar op de beleggingsfondssector in een land, omdat er nog veel andere factoren zijn naast het gedrag van de sector die bepalen wat beleggers ervaren "De zogenaamde closed architecture is duidelijk de reden dat België benedengemiddeld scoort in het onderzoek. Banken en verzekeraars domineren de verkoop van belegginsgfondsen en die neigen naar het aanbieden van eigen fondsen. De Belgische belegger heeft veel minder fondsen van buitenlandse vermogensbeheerders tot zijn beschikking en dat beperkt zijn keus", vertelt San Lie, head of research Morningstar Benelux. "Een ander minpunt van België is dat fondsaanbieders niet bekend maken wie het beleggingsfonds beheert. Beleggers weten hierdoor niet wie er aan de knoppen draait en wie verantwoordelijk is voor het succes of falen van een fonds."