Afgelopen week besloot de BoE de rente onveranderd te laten en de 'Asset Purchase Facility' (APF) niet uit te breiden. Aangezien de laatste APF aankopen deze maand plaatsvinden, zal de BoE volgens NIBC Market Roundup volgende maand moeten besluiten of ze het programma uit gaan breiden. Helaas bevindt de BoE zich in een lastige positie.

Het pond kan verzwakken, wat tot verdere inflatiedruk kan leiden als het APF uitgebreid wordt. Aan de andere kant kunnen rentes op

overheidsobligaties verder stijgen als het APF niet wordt uitgebreid.

De recente stijging van rentes kan volgens NIBC Market Roundup waarschijnlijk deels worden verklaard door zorgen over het aanbod van gilts en de onzekerheid over de fiscale positie van het VK.

Bovendien hebben inflatiecijfers afgelopen jaar vrijwel continue de consensus aan de bovenkant verrast.

NIBC Market Roundup verwacht dan ook dat de BoE in ieder geval voorlopig pauzeert met het programma, en waarschijnlijk de opties openhoudt om het APF verder uit te breiden als dat nodig is, gegeven de BoE's inflatiedoelstelling. Echter, er is daardoor een risico dat rentes op gilts verder stijgen.

Afgelopen week besloot de BoE de rente onveranderd te laten en de 'Asset Purchase Facility' (APF) niet uit te breiden. Aangezien de laatste APF aankopen deze maand plaatsvinden, zal de BoE volgens NIBC Market Roundup volgende maand moeten besluiten of ze het programma uit gaan breiden. Helaas bevindt de BoE zich in een lastige positie. Het pond kan verzwakken, wat tot verdere inflatiedruk kan leiden als het APF uitgebreid wordt. Aan de andere kant kunnen rentes op overheidsobligaties verder stijgen als het APF niet wordt uitgebreid. De recente stijging van rentes kan volgens NIBC Market Roundup waarschijnlijk deels worden verklaard door zorgen over het aanbod van gilts en de onzekerheid over de fiscale positie van het VK. Bovendien hebben inflatiecijfers afgelopen jaar vrijwel continue de consensus aan de bovenkant verrast. NIBC Market Roundup verwacht dan ook dat de BoE in ieder geval voorlopig pauzeert met het programma, en waarschijnlijk de opties openhoudt om het APF verder uit te breiden als dat nodig is, gegeven de BoE's inflatiedoelstelling. Echter, er is daardoor een risico dat rentes op gilts verder stijgen.