Rente

De Amerikaanse rente komt weer iets naar omlaag, na een scherpe stijging in de voorafgaande dagen. Steeds meer analisten vrezen voor een trendommekeer op de obligatiemarkt in de Verenigde Staten, waarbij de hogere rente de economische groei kan afremmen.

Pensioenfondsen

Aan de hogere rente is echter ook een positieve kant verbonden. De gaten in de Amerikaanse bedrijfspensioenfondsen worden steeds groter, vorig jaar zijn die zelfs verdubbeld. Naar de oorzaak daarvan moet niet lang worden gezocht: obligatierendementen zijn gedaald en aandelen presteerden tijdens het grootste deel van het jaar eerder flauw.

Groter deficiet

Daarnaast zijn de verplichtingen van de bedrijfspensioenfondsen alleen maar toegenomen, in zoverre dat het deficiet eind 2011 groter is dan tijdens de financiële crisis van 2008.

Gat van 450 miljar dollar

In 2007 was er nog een licht surplus, maar momenteel zin de pensioenplannen van de bedrijven uit de S&P 500 maar voor 74% gedekt. Volgens de analisten is er sprake van een gat van 450 miljard dollar. Een stijging van de rente kan de gaten in de pensioenfondsen helpen dichten.

Rente De Amerikaanse rente komt weer iets naar omlaag, na een scherpe stijging in de voorafgaande dagen. Steeds meer analisten vrezen voor een trendommekeer op de obligatiemarkt in de Verenigde Staten, waarbij de hogere rente de economische groei kan afremmen. Pensioenfondsen Aan de hogere rente is echter ook een positieve kant verbonden. De gaten in de Amerikaanse bedrijfspensioenfondsen worden steeds groter, vorig jaar zijn die zelfs verdubbeld. Naar de oorzaak daarvan moet niet lang worden gezocht: obligatierendementen zijn gedaald en aandelen presteerden tijdens het grootste deel van het jaar eerder flauw. Groter deficiet Daarnaast zijn de verplichtingen van de bedrijfspensioenfondsen alleen maar toegenomen, in zoverre dat het deficiet eind 2011 groter is dan tijdens de financiële crisis van 2008. Gat van 450 miljar dollar In 2007 was er nog een licht surplus, maar momenteel zin de pensioenplannen van de bedrijven uit de S&P 500 maar voor 74% gedekt. Volgens de analisten is er sprake van een gat van 450 miljard dollar. Een stijging van de rente kan de gaten in de pensioenfondsen helpen dichten.