Fitch heeft een aantal redenen voor het negatiever vooruitzicht, namelijk een sterkere daling van de huizenprijzen (25% ipv 18% vanaf de top) dat zal wegen op het consumentenvertrouwen en de bestedingen.

Daarnaast spelen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de problemen in de bankensector, met de nationalisatie van SNS als recente voorbeeld.

Ten derde is de schuldratio met een door Fitch verwachte 77% hoger dan andere AAA landen én presteert de economie slechter dan eerder verwacht.

Fitch verwacht dat Nederland in 2013 een begrotingstekort laat zien van 4%, inclusief de eenmalige last van SNS. De nationalisatie op zich is geen reden geweest voor de verlaging van het vooruitzicht.

Het nieuws heeft nauwelijks impact op de risico-opslag. Die staat voor de 10-jaars obligatie 1 bps hoger op 20 bps.

Fitch heeft een aantal redenen voor het negatiever vooruitzicht, namelijk een sterkere daling van de huizenprijzen (25% ipv 18% vanaf de top) dat zal wegen op het consumentenvertrouwen en de bestedingen. Daarnaast spelen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de problemen in de bankensector, met de nationalisatie van SNS als recente voorbeeld. Ten derde is de schuldratio met een door Fitch verwachte 77% hoger dan andere AAA landen én presteert de economie slechter dan eerder verwacht. Fitch verwacht dat Nederland in 2013 een begrotingstekort laat zien van 4%, inclusief de eenmalige last van SNS. De nationalisatie op zich is geen reden geweest voor de verlaging van het vooruitzicht. Het nieuws heeft nauwelijks impact op de risico-opslag. Die staat voor de 10-jaars obligatie 1 bps hoger op 20 bps.