Op het vlak van bedrijfsresultaten valt er deze week, afgezien van enkele zwaargewichten als Wal-Mart, niet zo veel te verwachten.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn achter de rug, de aandacht van de beleggers verplaatst zich nu in de richting van de fiscale klip waar de Verenigde Staten mee geconfronteerd dreigen te worden. Het is dringend noodzakelijk dat voor dit probleem een oplossing wordt gevonden.

Onzekerheden over de Amerikaanse beleidsmix

De republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden bleef bij de Amerikaanse verkiezingen van vorige week gehandhaafd.

Daardoor zullen volgens ABN Amro de noodzakelijke aanpassingen in de overheidsbegroting (een mix van bezuinigingen en belastingverhogingen) de komende weken nog intensieve onderhandelingen vereisen.

Dit is nog het gevolg van tijdelijke belastingverlagingen onder de regering Bush jr., die per 1 januari 2013 aflopen, en van de afspraken van vorig jaar over het schuldplafond, die op dezelfde datum automatische bezuinigingen laten ingaan. Als dit volledig doorgaat, zou dit mengsel de Amerikaanse economie wel eens in een recessie kunnen storten.

Onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen om deze pijn wat te verzachten zijn uiterst belangrijk. De onzekerheden over de uitkomst hiervan vormden vermoedelijk de reden voor een terugval van de meeste beurzen in de tweede helft van de week.

Beleggers zochten voor een deel de traditionele veilige havens weer op, zoals Amerikaanse en Duitse staatsobligaties, waarvan de koersen opnieuw stegen.

Op het vlak van bedrijfsresultaten valt er deze week, afgezien van enkele zwaargewichten als Wal-Mart, niet zo veel te verwachten. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn achter de rug, de aandacht van de beleggers verplaatst zich nu in de richting van de fiscale klip waar de Verenigde Staten mee geconfronteerd dreigen te worden. Het is dringend noodzakelijk dat voor dit probleem een oplossing wordt gevonden.Onzekerheden over de Amerikaanse beleidsmix De republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden bleef bij de Amerikaanse verkiezingen van vorige week gehandhaafd. Daardoor zullen volgens ABN Amro de noodzakelijke aanpassingen in de overheidsbegroting (een mix van bezuinigingen en belastingverhogingen) de komende weken nog intensieve onderhandelingen vereisen. Dit is nog het gevolg van tijdelijke belastingverlagingen onder de regering Bush jr., die per 1 januari 2013 aflopen, en van de afspraken van vorig jaar over het schuldplafond, die op dezelfde datum automatische bezuinigingen laten ingaan. Als dit volledig doorgaat, zou dit mengsel de Amerikaanse economie wel eens in een recessie kunnen storten. Onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen om deze pijn wat te verzachten zijn uiterst belangrijk. De onzekerheden over de uitkomst hiervan vormden vermoedelijk de reden voor een terugval van de meeste beurzen in de tweede helft van de week. Beleggers zochten voor een deel de traditionele veilige havens weer op, zoals Amerikaanse en Duitse staatsobligaties, waarvan de koersen opnieuw stegen.