De fiscale klip remt Wall Street af en dat kan volgens de analisten nog wel even zo blijven. De presidentsverkiezingen zijn nu achter de rug, zodat de beleggers alle aandacht weer richten op de onderliggende factoren. Die onderliggende factoren zijn er allesbehalve denderend uit.

Olieprijs goedkoper

Op de internationale energiemarkten werd volgens Royal Bank of Scotland een vat Brent uit de Noordzee voor levering in december 3,5 procent goedkoper. West Texas Intermediate (WTI) moest slechts 1,6 procent inleveren (december termijncontract).

De spread tussen beide varianten daalde eind vorige week naar 20,82 dollar. De omvang van de schade die de orkaan Sandy heeft aangericht is nog niet helemaal duidelijk.

De impact van overstromingen en stroomonderbrekingen op verschillende olieterminals, pijpleidingen en raffinaderijen leidde wel tot een tijdelijke schaarste aan olieproducten in de regio van New York en New Jersey.

Onder meer de Colonial pijplijn, die benzine, diesel en stookolie verscheept van de raffinaderijen aan de Golf van Mexico naar de Oostkust is nog steeds niet beschikbaar.

Verwacht wordt dat dit pas komende vrijdag het geval zal zijn. Het opnieuw opstarten van de raffinaderijen aan de Oostkust kan meerdere weken in beslag nemen.

De fiscale klip remt Wall Street af en dat kan volgens de analisten nog wel even zo blijven. De presidentsverkiezingen zijn nu achter de rug, zodat de beleggers alle aandacht weer richten op de onderliggende factoren. Die onderliggende factoren zijn er allesbehalve denderend uit. Olieprijs goedkoper Op de internationale energiemarkten werd volgens Royal Bank of Scotland een vat Brent uit de Noordzee voor levering in december 3,5 procent goedkoper. West Texas Intermediate (WTI) moest slechts 1,6 procent inleveren (december termijncontract). De spread tussen beide varianten daalde eind vorige week naar 20,82 dollar. De omvang van de schade die de orkaan Sandy heeft aangericht is nog niet helemaal duidelijk. De impact van overstromingen en stroomonderbrekingen op verschillende olieterminals, pijpleidingen en raffinaderijen leidde wel tot een tijdelijke schaarste aan olieproducten in de regio van New York en New Jersey. Onder meer de Colonial pijplijn, die benzine, diesel en stookolie verscheept van de raffinaderijen aan de Golf van Mexico naar de Oostkust is nog steeds niet beschikbaar. Verwacht wordt dat dit pas komende vrijdag het geval zal zijn. Het opnieuw opstarten van de raffinaderijen aan de Oostkust kan meerdere weken in beslag nemen.