Dit patroon gaat in de eerste weken na de verkiezingen echter meestal niet op. Bovendien zijn deze koerspatronen uiteraard geen wetmatigheid.

Met name het feit dat het Congres verdeeld blijft kan de begrotingsbeslissingen blijven bemoeilijken terwijl het bereiken van het kredietplafond ook al weer nadert.

Het voorgenomen beleid van Obama is gunstiger voor de lagere inkomensgroepen in de VS, voor de relatie met China en voor een mogelijke derde termijn van Bernanke, zodat de rente laag kan blijven.

Voor hogere inkomens zijn de plannen ongunstiger en de mogelijke verhoging van dividend- en vermogensbelasting kunnen (dividend)aandelen tijdelijk relatief minder aantrekkelijk maken.

Neerwaartse aanpassing economische groei eurozone

Ander belangrijk nieuws eergisteren was de neerwaartse aanpassing voor de economische groei voor de eurozone door de Europese Commissie.

In plaats van de eerder verwachte 1% blijft de groei in 2013 volgens de laatste schattingen beperkt tot 0,1%.

Duitsland zwakt volgens Theodoor Gilissen Bankiers eveneens af en de groei in 2013 zal slechts 0,8% bedragen, na 3% dit jaar. Eerder deze week vielen de Duitse fabrieksorders al fors terug en eergisteren bleek de industriële productie bijna 2% lager.

Dit patroon gaat in de eerste weken na de verkiezingen echter meestal niet op. Bovendien zijn deze koerspatronen uiteraard geen wetmatigheid. Met name het feit dat het Congres verdeeld blijft kan de begrotingsbeslissingen blijven bemoeilijken terwijl het bereiken van het kredietplafond ook al weer nadert. Het voorgenomen beleid van Obama is gunstiger voor de lagere inkomensgroepen in de VS, voor de relatie met China en voor een mogelijke derde termijn van Bernanke, zodat de rente laag kan blijven. Voor hogere inkomens zijn de plannen ongunstiger en de mogelijke verhoging van dividend- en vermogensbelasting kunnen (dividend)aandelen tijdelijk relatief minder aantrekkelijk maken.Neerwaartse aanpassing economische groei eurozone Ander belangrijk nieuws eergisteren was de neerwaartse aanpassing voor de economische groei voor de eurozone door de Europese Commissie. In plaats van de eerder verwachte 1% blijft de groei in 2013 volgens de laatste schattingen beperkt tot 0,1%. Duitsland zwakt volgens Theodoor Gilissen Bankiers eveneens af en de groei in 2013 zal slechts 0,8% bedragen, na 3% dit jaar. Eerder deze week vielen de Duitse fabrieksorders al fors terug en eergisteren bleek de industriële productie bijna 2% lager.