Op de valreep van 2012 zijn Republikeinen en Democraten erin geslaagd een akkoord te bereiken over de fameuze

"fiscal cliff".

Hierdoor is volgens Geert Van Herck van Leleux een belangrijke rem op de beursontwikkeling verdwenen.

Immers, zolang er geen akkoord was bleef de vrees bestaan dat een verhoging van de Amerikaanse belastingen en een verlaging van de Amerikaanse overheidsuitgaven tot een recessie in de VSA zouden leiden. Dit probleem is nu van de baan.

De sectoren die het herstel gisteren trokken, waren (hoe kan het ook anders) de financiële waarden en de cyclische waarden.

In deze laatste groep viel het oog op ArcelorMittal.

De staalgroep haalde het nieuws met de verkoop van een belang van 15% van zijn Canadese mijnen aan een joint venture van het Zuid-Koreaanse Posco, de vierde staalgroep ter wereld, en het Taiwanese China Steel.

ArcelorMittal behoudt via zijn Canadese dochter ArcelorMittal Mines Canada, de overige 85%. De operatie levert ArcelorMittal 1,1 miljard dollar op en moet de schuldenlast van de groep verminderen.

Conclusie

Op de weekgrafiek is volgens Van Herck de uitbodeming van de koers van ArcelorMittal goed te zien. Na zware koerscorrecties sinds 2008 en 2010 heeft de koers steun gevonden op koersniveaus net boven de 10 euro (10,46 euro in september 2011 en 10,60 euro in juni 2012).

De koers nam gisteren de kaap van de 13,45 euro (de top van september 2012). Het lijkt er sterk op dat er zich op de weekgrafiek een horizontaal koerspatroon ("trading range") aan het vormen is waarbij de bovenkant aan de 18 euro en de onderkant aan 10,50 euro ligt.

Zolang de gunstige beursstemming aanhoudt, ziet Van Herck ArcelorMittal verder opstomen naar de bovenkant van dit horizontaal koerspatroon.

Op de daggrafiek ziet men de recente "trading range" meer in detail. Merk volgens de analist op hoe de koers gisteren de belangrijke top/weerstand van september 2012 (13,45 euro) overscheed. Van Herck verwacht een verdere opstoot naar de volgende belangrijke top van maart 2012 op 16,02 euro.

Op de valreep van 2012 zijn Republikeinen en Democraten erin geslaagd een akkoord te bereiken over de fameuze "fiscal cliff". Hierdoor is volgens Geert Van Herck van Leleux een belangrijke rem op de beursontwikkeling verdwenen. Immers, zolang er geen akkoord was bleef de vrees bestaan dat een verhoging van de Amerikaanse belastingen en een verlaging van de Amerikaanse overheidsuitgaven tot een recessie in de VSA zouden leiden. Dit probleem is nu van de baan. De sectoren die het herstel gisteren trokken, waren (hoe kan het ook anders) de financiële waarden en de cyclische waarden. In deze laatste groep viel het oog op ArcelorMittal. De staalgroep haalde het nieuws met de verkoop van een belang van 15% van zijn Canadese mijnen aan een joint venture van het Zuid-Koreaanse Posco, de vierde staalgroep ter wereld, en het Taiwanese China Steel. ArcelorMittal behoudt via zijn Canadese dochter ArcelorMittal Mines Canada, de overige 85%. De operatie levert ArcelorMittal 1,1 miljard dollar op en moet de schuldenlast van de groep verminderen. Conclusie Op de weekgrafiek is volgens Van Herck de uitbodeming van de koers van ArcelorMittal goed te zien. Na zware koerscorrecties sinds 2008 en 2010 heeft de koers steun gevonden op koersniveaus net boven de 10 euro (10,46 euro in september 2011 en 10,60 euro in juni 2012). De koers nam gisteren de kaap van de 13,45 euro (de top van september 2012). Het lijkt er sterk op dat er zich op de weekgrafiek een horizontaal koerspatroon ("trading range") aan het vormen is waarbij de bovenkant aan de 18 euro en de onderkant aan 10,50 euro ligt. Zolang de gunstige beursstemming aanhoudt, ziet Van Herck ArcelorMittal verder opstomen naar de bovenkant van dit horizontaal koerspatroon. Op de daggrafiek ziet men de recente "trading range" meer in detail. Merk volgens de analist op hoe de koers gisteren de belangrijke top/weerstand van september 2012 (13,45 euro) overscheed. Van Herck verwacht een verdere opstoot naar de volgende belangrijke top van maart 2012 op 16,02 euro.