De Europese beurzen blijven in mineur presteren. Het is meer dan een maand geleden dat we nog een aandeel op basis van de trend hebben gekocht. Onze portefeuille is daardoor beter beschermd en we beschikken over voldoende cash om te kopen bij een heropleving van de beurzen.

De Amerikaanse beurs doet het beter. De Amerikaanse Dow-Jones Composite 65 staat sinds 1 januari 2012 op +4,6 procent. Die belangrijke index bevat 65 aandelen en is een samenstelling van drie indices: de Dow-Jones Industrial 30 (+5,7%), de Dow-Jones Transportation 20 (-2,1%) en de Dow-Jones Utilities 15 (+12,6%). De Amerikaanse nutsbedrijven in de Dow-Jones Utilities doen het dus uitstekend. Twee van die bedrijven bieden een knap dividendrendement van bijna 5 procent: American Electric Power en Firstenergy Corporation.

Een onderneming die winst maakt, kan dat geld opnieuw investeren in het bedrijf of een deel ervan uitkeren aan haar aandeelhouders. De uitkering van de winst noemen we het dividend. Het bedrag wordt jaarlijks herzien en goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. Het percentage van de winst die het bedrijf als dividend uitkeert, noemen we de pay-outratio. De verhouding tussen het dividend en de koers is het dividendrendement.

Firstenergy Corporation produceert elektriciteit voor 6 miljoen klanten. Het bedrijf heeft een totale productiecapaciteit van 23.000 megawatt en 83 procent van de opgewekte energie is afkomstig uit groene brandstof. In het geval dat de milieunormen strenger zouden worden, is het bedrijf in zijn sector dus goed beschermd. Firstenergy Corporation heeft een aanzienlijke pay-outratio van 81 procent en het betaalt een dividend van 2,20 dollar.

Toen de koers door de lange weerstandslijn R1 brak, kreeg het aandeel het advies "trend kopen" tegen 43,75 dollar (de groene driehoek op de grafiek). Firstenergy Corporation heeft rake klappen gekregen tijdens de crisis in 2008 en 2009. Het aandeel verloor toen meer dan de helft van zijn beurswaarde. Het is opvallend dat Firstenergy tijdens de huidige crisis wel sterk presteert. Op vrijdag 15 juni steeg het aandeel tot 48,49 dollar: dat is een nieuwe top sinds 18 februari 2009.

De koersdoelen voor Firstenergy zijn 50 en 54 dollar (Fibonacci 161.8%, zie vorige bijdrage). Zakt de koers tot 44 dollar, dan bedraagt het dividendrendement opnieuw 5 procent. Onder de 44 dollar is de stijgende trend doorbroken. Beleggers die op zoek zijn naar een sterk aandeel met een hoog dividendrendement in een sterke sector doen er dus goed aan Firstenergy Corporation op hun favorietenlijstje te zetten.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

De Europese beurzen blijven in mineur presteren. Het is meer dan een maand geleden dat we nog een aandeel op basis van de trend hebben gekocht. Onze portefeuille is daardoor beter beschermd en we beschikken over voldoende cash om te kopen bij een heropleving van de beurzen.De Amerikaanse beurs doet het beter. De Amerikaanse Dow-Jones Composite 65 staat sinds 1 januari 2012 op +4,6 procent. Die belangrijke index bevat 65 aandelen en is een samenstelling van drie indices: de Dow-Jones Industrial 30 (+5,7%), de Dow-Jones Transportation 20 (-2,1%) en de Dow-Jones Utilities 15 (+12,6%). De Amerikaanse nutsbedrijven in de Dow-Jones Utilities doen het dus uitstekend. Twee van die bedrijven bieden een knap dividendrendement van bijna 5 procent: American Electric Power en Firstenergy Corporation.Een onderneming die winst maakt, kan dat geld opnieuw investeren in het bedrijf of een deel ervan uitkeren aan haar aandeelhouders. De uitkering van de winst noemen we het dividend. Het bedrag wordt jaarlijks herzien en goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. Het percentage van de winst die het bedrijf als dividend uitkeert, noemen we de pay-outratio. De verhouding tussen het dividend en de koers is het dividendrendement.Firstenergy Corporation produceert elektriciteit voor 6 miljoen klanten. Het bedrijf heeft een totale productiecapaciteit van 23.000 megawatt en 83 procent van de opgewekte energie is afkomstig uit groene brandstof. In het geval dat de milieunormen strenger zouden worden, is het bedrijf in zijn sector dus goed beschermd. Firstenergy Corporation heeft een aanzienlijke pay-outratio van 81 procent en het betaalt een dividend van 2,20 dollar.Toen de koers door de lange weerstandslijn R1 brak, kreeg het aandeel het advies "trend kopen" tegen 43,75 dollar (de groene driehoek op de grafiek). Firstenergy Corporation heeft rake klappen gekregen tijdens de crisis in 2008 en 2009. Het aandeel verloor toen meer dan de helft van zijn beurswaarde. Het is opvallend dat Firstenergy tijdens de huidige crisis wel sterk presteert. Op vrijdag 15 juni steeg het aandeel tot 48,49 dollar: dat is een nieuwe top sinds 18 februari 2009.De koersdoelen voor Firstenergy zijn 50 en 54 dollar (Fibonacci 161.8%, zie vorige bijdrage). Zakt de koers tot 44 dollar, dan bedraagt het dividendrendement opnieuw 5 procent. Onder de 44 dollar is de stijgende trend doorbroken. Beleggers die op zoek zijn naar een sterk aandeel met een hoog dividendrendement in een sterke sector doen er dus goed aan Firstenergy Corporation op hun favorietenlijstje te zetten.Paul GinsZaakvoerder CompuGraphics nvUitgever TransStock en www.beursgrafiek.be