Finland lijkt niet meer bereid om zomaar steun te geven zonder waarborgen in ruil te ontvangen. De tijd dringt echter, want Finland beschikt nog maar over enkele weken om tot een overeenkomst te komen. De vraag is echter of andere Europese landen geen gelijkaardige waarborgen gaan vragen.

Het sentiment op de Europese beurzen blijft meestal negatief, waarbij de Euro Stoxx 50 ruim driekwart procent moet prijsgeven. De BEL 20 heeft echter de bocht gemaakt van de min in de plus, met Nyrstar als sterkste stijger. Op de valutamarkten moet de euro weer terrein prijsgeven.

Afzwakking Azië leidt tot verdere maatregelen

De centrale bank van Zuid Korea heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers verrassend de rente verlaagd. Vorige week werden de exportverwachtingen al neerwaarts bijgesteld. Het land is erg exportafhankelijk en de wereldwijde economische afzwakking heeft dus een negatief effect.

Morgen komen de economische groeicijfers over het eerste kwartaal van China. Verwacht wordt dat de groei is afgezwakt tot net boven de 7%. Daarnaast is de won dit jaar sterker geworden ten opzichte van de dollar en yen, mede door het ruime monetaire beleid in deze landen en door de stijging van de valutareserves in Korea.

De centrale bank meent wel dat wereldwijde coördinatie van het monetaire beleid steeds wenselijker wordt. Brazilië verlaagde vanochtend ook de rentetarieven.

Finland lijkt niet meer bereid om zomaar steun te geven zonder waarborgen in ruil te ontvangen. De tijd dringt echter, want Finland beschikt nog maar over enkele weken om tot een overeenkomst te komen. De vraag is echter of andere Europese landen geen gelijkaardige waarborgen gaan vragen. Het sentiment op de Europese beurzen blijft meestal negatief, waarbij de Euro Stoxx 50 ruim driekwart procent moet prijsgeven. De BEL 20 heeft echter de bocht gemaakt van de min in de plus, met Nyrstar als sterkste stijger. Op de valutamarkten moet de euro weer terrein prijsgeven. Afzwakking Azië leidt tot verdere maatregelen De centrale bank van Zuid Korea heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers verrassend de rente verlaagd. Vorige week werden de exportverwachtingen al neerwaarts bijgesteld. Het land is erg exportafhankelijk en de wereldwijde economische afzwakking heeft dus een negatief effect. Morgen komen de economische groeicijfers over het eerste kwartaal van China. Verwacht wordt dat de groei is afgezwakt tot net boven de 7%. Daarnaast is de won dit jaar sterker geworden ten opzichte van de dollar en yen, mede door het ruime monetaire beleid in deze landen en door de stijging van de valutareserves in Korea. De centrale bank meent wel dat wereldwijde coördinatie van het monetaire beleid steeds wenselijker wordt. Brazilië verlaagde vanochtend ook de rentetarieven.