Ze eisen waarborgen voor steun aan landen in moeilijkheden en stellen andere eisen die de andere leden van de eurozone in verlegenheid brengen.

Finland weet dat het de handen min of meer vrij heeft, want geen enkel ander land heeft er zo weinig baat bij dat de euro op de rails wordt gehouden.

De Finse banken hebben weinig obligaties uit de Europese periferie in portefeuille. Daarnaast gaat slechts 31% van de Finse export naar andere eurolanden.

5 van de 7 afzetmarkten van Finland liggen buiten de eurozone. De grootste toeleverancier is Rusland, de belangrijkste klant is Finland. Zweden en Noorwegen, de twee landen waar Finland de grootste grens mee heeft, zijn alle twee geen lid van de eurozone.

Toch is er een belangrijke reden waarom de Finnen de euro niet zomaar in de steek zullen laten en dat is de oude angst voor Russische dominantie.

Helsinki is er als de dood voor om in de invloedssfeer van Rusland te belanden, een land waar het in het verleden al heel wat oorlogen heeft uitgevochten.

Ze eisen waarborgen voor steun aan landen in moeilijkheden en stellen andere eisen die de andere leden van de eurozone in verlegenheid brengen. Finland weet dat het de handen min of meer vrij heeft, want geen enkel ander land heeft er zo weinig baat bij dat de euro op de rails wordt gehouden. De Finse banken hebben weinig obligaties uit de Europese periferie in portefeuille. Daarnaast gaat slechts 31% van de Finse export naar andere eurolanden. 5 van de 7 afzetmarkten van Finland liggen buiten de eurozone. De grootste toeleverancier is Rusland, de belangrijkste klant is Finland. Zweden en Noorwegen, de twee landen waar Finland de grootste grens mee heeft, zijn alle twee geen lid van de eurozone. Toch is er een belangrijke reden waarom de Finnen de euro niet zomaar in de steek zullen laten en dat is de oude angst voor Russische dominantie. Helsinki is er als de dood voor om in de invloedssfeer van Rusland te belanden, een land waar het in het verleden al heel wat oorlogen heeft uitgevochten.