Langetermijn financiering is voor banken in het huidige klimaat ook niet beschikbaar; sinds juli hebben Europese banken slechts voor Eur 10,5 mrd aan ongedekte obligaties uitgegeven.

De aanspraak op leningen van de ECB zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers hierdoor waarschijnlijk verder toenemen.

De directeur van de Italiaanse bank Unicredito riep vorige week dan ook op tot een verruiming van de regels voor het onderpand dat de ECB accepteert.

Bij de EU top van eind oktober zijn maatregelen beloofd om de financiering van banken makkelijker te maken, bijvoorbeeld

door garanties van overheden, maar details ontbreken vooralsnog.

Langetermijn financiering is voor banken in het huidige klimaat ook niet beschikbaar; sinds juli hebben Europese banken slechts voor Eur 10,5 mrd aan ongedekte obligaties uitgegeven. De aanspraak op leningen van de ECB zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers hierdoor waarschijnlijk verder toenemen. De directeur van de Italiaanse bank Unicredito riep vorige week dan ook op tot een verruiming van de regels voor het onderpand dat de ECB accepteert. Bij de EU top van eind oktober zijn maatregelen beloofd om de financiering van banken makkelijker te maken, bijvoorbeeld door garanties van overheden, maar details ontbreken vooralsnog.