De verzekeringssector is na een correctie weer aan een opmars begonnen op de beurs. Aan de basis van dit herstel ligt de verwachte verdere versoepelig van het Europese monetaire beleid.

Hoe gaat dit in zijn werk? Recent vielen heel wat economische indicatoren in de eurozone tegen. Dit voedt het recessiedenken en doet de markt hopen op een verder rondje gelddrukken door de Europese centrale bank.

Zeker omdat recente verklaringen van ECB-toplui de deur hebben opengezet voor een verdere verlaging van de officiële kortetermijnrente (huidig peil: 0,75%, verwachte renteverlaging: -0,25%).

We kunnen ons volgens Geert Van Herck natuurlijk vragen stellen of dit de economie van de eurozone zal helpen. Want

er is tenslotte al enorm veel geld in de economie gepompt. • Maar de aandelenmarkt onthaalt dit nieuws gunstig en de koersen worden verder omhoog gestuwd.

En de verzekeringsaandelen behoren dan tot de winnaars omdat ze natuurlijk veel obligaties in portefeuille hebben. En de

rentevoeten op de obligatiemarkten bereiken historische dieptepunten wat zich vertaalt in meerwaarden op obligaties die zich in de portefeuille van de verzekeraars bevinden.

En tenslotte zorgt het perspectief op een renteverlaging voor een ontspanning op de markt van de perifere staatsobligaties

(Spanje en Italië) en vermindert de financiële stress.

Allemaal signalen die in het voordeel van de financiële sector spelen. De technische uitbraak van Ageas is volgens Van Herck daarom een koopsignaal.

De verzekeringssector is na een correctie weer aan een opmars begonnen op de beurs. Aan de basis van dit herstel ligt de verwachte verdere versoepelig van het Europese monetaire beleid. Hoe gaat dit in zijn werk? Recent vielen heel wat economische indicatoren in de eurozone tegen. Dit voedt het recessiedenken en doet de markt hopen op een verder rondje gelddrukken door de Europese centrale bank. Zeker omdat recente verklaringen van ECB-toplui de deur hebben opengezet voor een verdere verlaging van de officiële kortetermijnrente (huidig peil: 0,75%, verwachte renteverlaging: -0,25%). We kunnen ons volgens Geert Van Herck natuurlijk vragen stellen of dit de economie van de eurozone zal helpen. Want er is tenslotte al enorm veel geld in de economie gepompt. • Maar de aandelenmarkt onthaalt dit nieuws gunstig en de koersen worden verder omhoog gestuwd. En de verzekeringsaandelen behoren dan tot de winnaars omdat ze natuurlijk veel obligaties in portefeuille hebben. En de rentevoeten op de obligatiemarkten bereiken historische dieptepunten wat zich vertaalt in meerwaarden op obligaties die zich in de portefeuille van de verzekeraars bevinden. En tenslotte zorgt het perspectief op een renteverlaging voor een ontspanning op de markt van de perifere staatsobligaties (Spanje en Italië) en vermindert de financiële stress. Allemaal signalen die in het voordeel van de financiële sector spelen. De technische uitbraak van Ageas is volgens Van Herck daarom een koopsignaal.