Bij die aanbiedingen stellen ondernemingen via hun website of via telefoon of e-mail voor om diamanten te kopen, legt de FMSA uit. 'Zij beweren dat de waarde van die diamanten zonder enige twijfel zal stijgen en dat die beleggingen veel rendabeler zijn dan de thans door de banken aangeboden beleggingen. De werkelijkheid is echter heel anders.'

Bij de klachten komen verschillende elementen vaak voor. Zo kan de consument de aangekochte diamanten onmogelijk doorverkopen of slaagt hij er nooit in de bedragen voor de verkoop van zijn diamanten te recupereren. Ook veelvoorkomend is dat de gedupeerde gewoon niets meer hoort van de onderneming. Wanneer de diamanten effectief worden geleverd, blijkt hun waarde ver onder de betaalde prijs te liggen.

De FSMA bestempelt de praktijken als 'pure beleggingsfraude'. De waakhond wijst op de klassieke adviezen: steeds de identiteit van de onderneming controleren, op de hoede zijn voor beloftes van buitensporige winsten en waakzaamheid bij ongevraagde telefoon of e-mails.

De FSMA heeft een lijst van beleggingsfirma's die dikwijls opduiken bij klachten over dit soort fraude.

Bij die aanbiedingen stellen ondernemingen via hun website of via telefoon of e-mail voor om diamanten te kopen, legt de FMSA uit. 'Zij beweren dat de waarde van die diamanten zonder enige twijfel zal stijgen en dat die beleggingen veel rendabeler zijn dan de thans door de banken aangeboden beleggingen. De werkelijkheid is echter heel anders.' Bij de klachten komen verschillende elementen vaak voor. Zo kan de consument de aangekochte diamanten onmogelijk doorverkopen of slaagt hij er nooit in de bedragen voor de verkoop van zijn diamanten te recupereren. Ook veelvoorkomend is dat de gedupeerde gewoon niets meer hoort van de onderneming. Wanneer de diamanten effectief worden geleverd, blijkt hun waarde ver onder de betaalde prijs te liggen. De FSMA bestempelt de praktijken als 'pure beleggingsfraude'. De waakhond wijst op de klassieke adviezen: steeds de identiteit van de onderneming controleren, op de hoede zijn voor beloftes van buitensporige winsten en waakzaamheid bij ongevraagde telefoon of e-mails.De FSMA heeft een lijst van beleggingsfirma's die dikwijls opduiken bij klachten over dit soort fraude.