Elwin de Groot, markteconoom bij Rabobank Nederland in Utrecht, stelt vast dat de financiële markten vrezen dat Spanje zonder hulp van buitenaf in de knoei gaat raken. Interventie van de ECB kan de spanning doen afnemen, maar de Europese Centrale Bank lijkt niet te staan springen om tussenbeide te komen.

Het rendement op de 2-jarige Spaanse staatsobligatie steeg met 6 basispunten tot 3,51%, na in de loop van de maandagsessie een piek te hebben bereikt op 3,75%. Laatstgenoemd niveau was het hoogste sinds 9 januari. Het rendement op 10-jarige staatsobligaties bereikte een piek op 6,03%, na in de loop van de sessie te hebben gepiekt op 6,16%.

Ook Belgische rente weer hoger

De stijging van de Spaanse rente bracht de Europese obligatiemarkt in beweging, waarbij op de eerste de perifere obligaties het moesten ontgelden. Het rendement op de 10-jarige Portugese staatsobligatie steeg met 12 basispunten en stond bij het slot van de handel op 12,68%.

Ook de Italiaanse en de Franse obligatierendementen gingen naar omhoog, terwijl België ditmaal niet werd gespaard. Het rendement op de 10-jarige Belgische staatsobligatie kwam uit op 3,42%, of 3 basispunten meer dan afgelopen vrijdag.

Elwin de Groot, markteconoom bij Rabobank Nederland in Utrecht, stelt vast dat de financiële markten vrezen dat Spanje zonder hulp van buitenaf in de knoei gaat raken. Interventie van de ECB kan de spanning doen afnemen, maar de Europese Centrale Bank lijkt niet te staan springen om tussenbeide te komen. Het rendement op de 2-jarige Spaanse staatsobligatie steeg met 6 basispunten tot 3,51%, na in de loop van de maandagsessie een piek te hebben bereikt op 3,75%. Laatstgenoemd niveau was het hoogste sinds 9 januari. Het rendement op 10-jarige staatsobligaties bereikte een piek op 6,03%, na in de loop van de sessie te hebben gepiekt op 6,16%. Ook Belgische rente weer hoger De stijging van de Spaanse rente bracht de Europese obligatiemarkt in beweging, waarbij op de eerste de perifere obligaties het moesten ontgelden. Het rendement op de 10-jarige Portugese staatsobligatie steeg met 12 basispunten en stond bij het slot van de handel op 12,68%. Ook de Italiaanse en de Franse obligatierendementen gingen naar omhoog, terwijl België ditmaal niet werd gespaard. Het rendement op de 10-jarige Belgische staatsobligatie kwam uit op 3,42%, of 3 basispunten meer dan afgelopen vrijdag.