De financiële markten vragen meer duidelijkheid over Grieks reddingsplan, zoveel is duidelijk. Algemeen overheerst de verwachting dat de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds er op basis van de huidige stand van zaken er niet in gaan slagen om Griekenland van het bankroet te redden.

De huidige cocktail van hoge rente op de staatsschulden en dreigende sociale onrust is bijzonder nadelig voor Griekenland, het dure geld dreigt het faillissement van het land zelfs nog te bespoedigen.

De eurozone kan een crisis rond Griekenland missen als kiespijn, want dan zou de euro nog verder in koers kunnen dalen tegenover de euro. Toch is het opvallend dat de euro in de afgelopen dagen relatief gezien goed standhield.

Minister George Papaconstantinou herhaalde gisteren nogmaals dat het reddingsplan wel degelijk gaat werken. Ook ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet bevestigde nogmaals dat Griekenland niet zal bankroet gaan. Het ziet er echter naar uit dat woorden niet meer gaan volstaan om Griekenland boven water te houden, krachtdadig ingrijpen is vereist.

De financiële markten vragen meer duidelijkheid over Grieks reddingsplan, zoveel is duidelijk. Algemeen overheerst de verwachting dat de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds er op basis van de huidige stand van zaken er niet in gaan slagen om Griekenland van het bankroet te redden. De huidige cocktail van hoge rente op de staatsschulden en dreigende sociale onrust is bijzonder nadelig voor Griekenland, het dure geld dreigt het faillissement van het land zelfs nog te bespoedigen. De eurozone kan een crisis rond Griekenland missen als kiespijn, want dan zou de euro nog verder in koers kunnen dalen tegenover de euro. Toch is het opvallend dat de euro in de afgelopen dagen relatief gezien goed standhield. Minister George Papaconstantinou herhaalde gisteren nogmaals dat het reddingsplan wel degelijk gaat werken. Ook ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet bevestigde nogmaals dat Griekenland niet zal bankroet gaan. Het ziet er echter naar uit dat woorden niet meer gaan volstaan om Griekenland boven water te houden, krachtdadig ingrijpen is vereist.