Volgens Jürgen Martinschledde, portfolio manager bij PIMCO, stellen de financiële markten stellen de Europese Centrale Bank opnieuw op de proef, ze willen zien hoe de centrale bankiers gaan reageren op de opnieuw opgelaaide spanningen.

Marktspelers vroegen zich af of de ECB zijn Securities Markets Programme (SMP) wel zou inzetten; we mogen volgens Martinschledde verwachten dat de SMP-interventies worden hervat als de Spaanse tienjaarsobligaties in de buurt komen van 6.5% tot 7%. Dat betekent dat de ECB via gerichte aankopen zal proberen om de rente op deze Spaanse obligaties weer terug richting 5% te duwen.

Duitse oproep om meer democratische inspraak en referenda

Er was echter nog meer nieuws. De Duitse organisatie Mehr Demokratie riep op tot een referendum over de Duitse deelname aan het European Stability Mechanism. Dit kan een aankondiging zijn van een bredere roep om meer democratische inspraak en referenda. Of dit er op kan wijzen dat de Duitsers de buik vol hebben van het verlenen van steun aan landen in moeilijkheden, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Volgens Jürgen Martinschledde, portfolio manager bij PIMCO, stellen de financiële markten stellen de Europese Centrale Bank opnieuw op de proef, ze willen zien hoe de centrale bankiers gaan reageren op de opnieuw opgelaaide spanningen. Marktspelers vroegen zich af of de ECB zijn Securities Markets Programme (SMP) wel zou inzetten; we mogen volgens Martinschledde verwachten dat de SMP-interventies worden hervat als de Spaanse tienjaarsobligaties in de buurt komen van 6.5% tot 7%. Dat betekent dat de ECB via gerichte aankopen zal proberen om de rente op deze Spaanse obligaties weer terug richting 5% te duwen. Duitse oproep om meer democratische inspraak en referenda Er was echter nog meer nieuws. De Duitse organisatie Mehr Demokratie riep op tot een referendum over de Duitse deelname aan het European Stability Mechanism. Dit kan een aankondiging zijn van een bredere roep om meer democratische inspraak en referenda. Of dit er op kan wijzen dat de Duitsers de buik vol hebben van het verlenen van steun aan landen in moeilijkheden, zal de toekomst moeten uitwijzen.