Op de eerste plaats zijn er verkiezingen in Nederland, waar het anti-Europa sentiment hand over hand toeneemt. Een overwinning van de partijen die Europa niet goed gezind zijn, kan de situatie wat betreft de landen van de Europese periferie doen verslechteren. De rentes kunnen weer oplopen.

40% kans dat Duits grondwettelijk hof ESM afwijst

Belangrijker dan de Nederlandse verkiezingen wordt echter nog de stemming in het Duitse grondwettelijk hof over het ESM. Wanneer het Europees steunfonds wordt afgewezen, kunnen de problemen in Europa in snel tempo toenemen. De barometer die de risico's afneemt, kan dus snel gaan toenemen.

Morgan Stanley schat namelijk de kans dat het Duits grondwettelijk hof het ESM gaat afwijzen op ongeveer 40% in. De risicopremies in de eurozone zouden meteen door het plafond kunnen vliegen, want de ECB zou veel minder speelruimte krijgen om tussenbeide te komen op de financiële markten. Het kunnen dus nog spannende dagen gaan worden.

Op de eerste plaats zijn er verkiezingen in Nederland, waar het anti-Europa sentiment hand over hand toeneemt. Een overwinning van de partijen die Europa niet goed gezind zijn, kan de situatie wat betreft de landen van de Europese periferie doen verslechteren. De rentes kunnen weer oplopen. 40% kans dat Duits grondwettelijk hof ESM afwijst Belangrijker dan de Nederlandse verkiezingen wordt echter nog de stemming in het Duitse grondwettelijk hof over het ESM. Wanneer het Europees steunfonds wordt afgewezen, kunnen de problemen in Europa in snel tempo toenemen. De barometer die de risico's afneemt, kan dus snel gaan toenemen. Morgan Stanley schat namelijk de kans dat het Duits grondwettelijk hof het ESM gaat afwijzen op ongeveer 40% in. De risicopremies in de eurozone zouden meteen door het plafond kunnen vliegen, want de ECB zou veel minder speelruimte krijgen om tussenbeide te komen op de financiële markten. Het kunnen dus nog spannende dagen gaan worden.