Fantasieland

James Dailey, portfolio manager bij TEAM Asset Strategy Fund in Harrisburg, is van mening dat de financiële markten in een soort fantasieland geleefd hebben. Daarbij werden alle tegenvallende macro-economische indicatoren genegeerd, alleen naar het goede nieuws werd geluisterd.

Het is nu echter duidelijk geworden dat Europa in een recessie is beland en dat op een moment dat de Europese schuldencrisis verre van achter de rug is. Mogelijk gaat ook Duitsland in een recessie belanden. Bovendien bestaat de kans dat de Chinese economie in een harde landing gaat wegzakken.

Geen herhaling 2008, maar wel nieuwe berenmarkt op komst

Dailey gelooft niet in een instorting van de beurskoersen zoals dat in 2008 is gebeurd, maar sluit niet uit dat we aan de vooravond van een nieuwe berenmarkt staan. Dat betekent dat we hoogtepunten wat de beurskoersen betreft al hebben gezien.

Volgens Dailey moet in ieder geval worden afgeraden om op de huidige koersniveaus nog aandelen te kopen. We kunnen een stevige daling voor de boeg hebben en het valt af te wachten waar de toekomstige bodem moet worden gezocht. Op de obligatiemarkten zet de correctie van de voorbije dagen zich verder, de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie daalt vandaag met opnieuw ruim 1%.

Fantasieland James Dailey, portfolio manager bij TEAM Asset Strategy Fund in Harrisburg, is van mening dat de financiële markten in een soort fantasieland geleefd hebben. Daarbij werden alle tegenvallende macro-economische indicatoren genegeerd, alleen naar het goede nieuws werd geluisterd. Het is nu echter duidelijk geworden dat Europa in een recessie is beland en dat op een moment dat de Europese schuldencrisis verre van achter de rug is. Mogelijk gaat ook Duitsland in een recessie belanden. Bovendien bestaat de kans dat de Chinese economie in een harde landing gaat wegzakken. Geen herhaling 2008, maar wel nieuwe berenmarkt op komst Dailey gelooft niet in een instorting van de beurskoersen zoals dat in 2008 is gebeurd, maar sluit niet uit dat we aan de vooravond van een nieuwe berenmarkt staan. Dat betekent dat we hoogtepunten wat de beurskoersen betreft al hebben gezien. Volgens Dailey moet in ieder geval worden afgeraden om op de huidige koersniveaus nog aandelen te kopen. We kunnen een stevige daling voor de boeg hebben en het valt af te wachten waar de toekomstige bodem moet worden gezocht. Op de obligatiemarkten zet de correctie van de voorbije dagen zich verder, de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie daalt vandaag met opnieuw ruim 1%.