Die maatregelen stuiten in Spanje zelf op heel wat protest, maar misschien nog erger is dat de internationale financiële markten de inspanningen van Zapatero en zijn regering maar matig kunnen appreciëren.

Fitch verlaagde vorige week de kredietrating van Spanje en stelde openlijk in vraag of Spanje wel in staat gaat zijn om de uitgaven terug te schroeven. Spanje kan zodoende nog moeilijke tijden beleven.

Fernando Fernandez, een voormalig econoom bij het Internationaal Monetair Fonds en nu professor economie aan de IE business school in Madrid, heeft al herhaaldelijk opgemerkt dat het buitenland geen geloof heeft dat de besparingsmaatregelen effect gaan hebben.

Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie steeg gisteren met 4 basispunten tot 4,27%, terwijl de 2-jarige staatsobligatie 18 basispunten duurder werd op 2,60%.

Laatstgenoemd niveau was bovendien het hoogste voor de afgelopen drie weken. De spread tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties steeg met 5 basispunten tot 158 basispunten. Dat is maar 15 basispunten minder dan de piek van 173 basispunten die op 7 mei werd bereikt.

Juan Jose Dolado, economieprofessor aan de Carlos III University in Madrid, is van mening dat niet zozeer de schulden als wel het feit dat de economie niet meer groeit het grote probleem is waar Spanje mee wordt geconfronteerd. Bovendien is de regering nog steeds te voorzichtig wat de economische vooruitzichten betreft.

Die maatregelen stuiten in Spanje zelf op heel wat protest, maar misschien nog erger is dat de internationale financiële markten de inspanningen van Zapatero en zijn regering maar matig kunnen appreciëren. Fitch verlaagde vorige week de kredietrating van Spanje en stelde openlijk in vraag of Spanje wel in staat gaat zijn om de uitgaven terug te schroeven. Spanje kan zodoende nog moeilijke tijden beleven. Fernando Fernandez, een voormalig econoom bij het Internationaal Monetair Fonds en nu professor economie aan de IE business school in Madrid, heeft al herhaaldelijk opgemerkt dat het buitenland geen geloof heeft dat de besparingsmaatregelen effect gaan hebben. Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie steeg gisteren met 4 basispunten tot 4,27%, terwijl de 2-jarige staatsobligatie 18 basispunten duurder werd op 2,60%. Laatstgenoemd niveau was bovendien het hoogste voor de afgelopen drie weken. De spread tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties steeg met 5 basispunten tot 158 basispunten. Dat is maar 15 basispunten minder dan de piek van 173 basispunten die op 7 mei werd bereikt. Juan Jose Dolado, economieprofessor aan de Carlos III University in Madrid, is van mening dat niet zozeer de schulden als wel het feit dat de economie niet meer groeit het grote probleem is waar Spanje mee wordt geconfronteerd. Bovendien is de regering nog steeds te voorzichtig wat de economische vooruitzichten betreft.