Vorige vrijdag vielen de tewerkstellingscijfers in de VS stevig tegen. En ook de zorgen met betrekking to de landen van de periferie duiken weer op. Want "risk off" betekent natuurlijk ook dat de spreads van de periferie over de kern (zeg maar Duitsland) de hoogte ingaan.

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy doet er ondertussen alles aan om de investeerders te overtuigen dat er stevig werk wordt gemaakt van het onder controle brengen van het tekort. En natuurlijk ook om de angst weg te nemen dat Spanje binnenkort financiële hulp zal vragen.

Op zich is het gezond maken van de overheidsfinanciën op langere termijn een positief punt. Maar op korte termijn doen de besparingen de economieën van de zwakkere landen wel degelijk pijn. Dat is meer dan duidelijk uit de cijfers die we dagelijks op ons scherm zien passeren.

Financiëlem markten moeten door spreekwoordelijke woestijn gaan

Het is dus letterlijk door de spreekwoordelijke woestijn gaan. En er zijn dagen dat de markten daar al beter tegen kunnen dan op andere dagen. Als de persen bulderen en de Centrale banken de wereld overspoelen met liquiditeiten wordt het zand relatief gemakkelijk doorgespoeld. Maar als er minder uitbundig liquiditeiten worden verschaft, zoals dat nu het geval is, ligt het allemaal wat moeilijker.

Momenteel zijn we volgens Gijsels bezig de overgekochte situatie weg te werken, wat zeker gaan slechte zaak is. Daarna is het afwachten om te zien of het economische herstel zich daadwerkelijk doorzet. Als dit het geval zou blijken te zijn dan kunnen de markten voor riscio weer hoger. indien niet dan riskeren we een herhaling van vorig jaar toen een goed jaarbegin werd gevolgd door een moeilijke en volatiele zomer.

Vorige vrijdag vielen de tewerkstellingscijfers in de VS stevig tegen. En ook de zorgen met betrekking to de landen van de periferie duiken weer op. Want "risk off" betekent natuurlijk ook dat de spreads van de periferie over de kern (zeg maar Duitsland) de hoogte ingaan. De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy doet er ondertussen alles aan om de investeerders te overtuigen dat er stevig werk wordt gemaakt van het onder controle brengen van het tekort. En natuurlijk ook om de angst weg te nemen dat Spanje binnenkort financiële hulp zal vragen. Op zich is het gezond maken van de overheidsfinanciën op langere termijn een positief punt. Maar op korte termijn doen de besparingen de economieën van de zwakkere landen wel degelijk pijn. Dat is meer dan duidelijk uit de cijfers die we dagelijks op ons scherm zien passeren. Financiëlem markten moeten door spreekwoordelijke woestijn gaan Het is dus letterlijk door de spreekwoordelijke woestijn gaan. En er zijn dagen dat de markten daar al beter tegen kunnen dan op andere dagen. Als de persen bulderen en de Centrale banken de wereld overspoelen met liquiditeiten wordt het zand relatief gemakkelijk doorgespoeld. Maar als er minder uitbundig liquiditeiten worden verschaft, zoals dat nu het geval is, ligt het allemaal wat moeilijker. Momenteel zijn we volgens Gijsels bezig de overgekochte situatie weg te werken, wat zeker gaan slechte zaak is. Daarna is het afwachten om te zien of het economische herstel zich daadwerkelijk doorzet. Als dit het geval zou blijken te zijn dan kunnen de markten voor riscio weer hoger. indien niet dan riskeren we een herhaling van vorig jaar toen een goed jaarbegin werd gevolgd door een moeilijke en volatiele zomer.