Het was volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco Dewaay een verwarrende toestand. Toen de Amerikaanse centrale bank (FED) aankondigde dat zij haar steunaankopen van activa in 2014 zou kunnen verminderen als de Amerikaanse economie een verbetering kent (meer bepaald als het werkloosheidscijfer onder de drempel van de 6,5% zakt), registreerde de Amerikaanse beurs een terugval, in plaats van dit goede nieuws toe te juichen.

Vervolgens heeft ze zich herpakt om enkele dagen nadien nieuwe records te vestigen. Vandaar de vraag: welke logica volgen de markten? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig.

Eén van de meest populaire theorieën stelt dat de markten denken dat ze zich in een win-win-situatie bevinden: als het economische herstel in de Verenigde Staten zich doorzet, zouden de bedrijfswinsten vervolgens moeten stijgen, des te meer daar de inflatie nog lang geen bedreiging vormt.

Het was volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco Dewaay een verwarrende toestand. Toen de Amerikaanse centrale bank (FED) aankondigde dat zij haar steunaankopen van activa in 2014 zou kunnen verminderen als de Amerikaanse economie een verbetering kent (meer bepaald als het werkloosheidscijfer onder de drempel van de 6,5% zakt), registreerde de Amerikaanse beurs een terugval, in plaats van dit goede nieuws toe te juichen. Vervolgens heeft ze zich herpakt om enkele dagen nadien nieuwe records te vestigen. Vandaar de vraag: welke logica volgen de markten? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Eén van de meest populaire theorieën stelt dat de markten denken dat ze zich in een win-win-situatie bevinden: als het economische herstel in de Verenigde Staten zich doorzet, zouden de bedrijfswinsten vervolgens moeten stijgen, des te meer daar de inflatie nog lang geen bedreiging vormt.