Op macro-economisch vlak gaat alle aandacht uiteraard uit naar de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand september, die volgende vrijdag gepubliceerd worden.

Algemeen wordt aangenomen dat er vorige maand buiten de landbouwsector 130.000 jobs zijn bijgekomen. De werkloosheidsgraad zou anderzijds kunnen gestegen zijn.

Politieke agenda voor Rajoy

Sociale onrust in het begin van vorige week in vooral Griekenland en Spanje droegen bij aan de terneergeslagen stemming in de eerste helft van de week. Toen beide landen echter omvangrijke saneringsplannen presenteerden, veerden de beurzen volgens ABN Amro wat op.

Vermoedelijk probeert Spanje met een stevig extra pakket aan bezuinigingen van circa 40 miljard euro te voorkomen dat de druk vanuit Europa te groot wordt om een beroep op steunfondsen te doen.

Op 21 oktober zijn er regionale verkiezingen en premier Rajoy zal willen voorkomen dat hij voor die tijd al een dergelijk beroep moet doen. Als dat daarna wel noodzakelijk blijkt, zal een dan in te stellen Troika snel akkoord gaan met de begrotingsvoorstellen.

De verwikkelingen in Europa waren volgens ABN Amro ook zichtbaar op de obligatiemarkten waar in de Europese kernlanden de rente weer daalde en in bijvoorbeeld Italië en Spanje de rente juist wat opliep.

Op macro-economisch vlak gaat alle aandacht uiteraard uit naar de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand september, die volgende vrijdag gepubliceerd worden. Algemeen wordt aangenomen dat er vorige maand buiten de landbouwsector 130.000 jobs zijn bijgekomen. De werkloosheidsgraad zou anderzijds kunnen gestegen zijn. Politieke agenda voor Rajoy Sociale onrust in het begin van vorige week in vooral Griekenland en Spanje droegen bij aan de terneergeslagen stemming in de eerste helft van de week. Toen beide landen echter omvangrijke saneringsplannen presenteerden, veerden de beurzen volgens ABN Amro wat op. Vermoedelijk probeert Spanje met een stevig extra pakket aan bezuinigingen van circa 40 miljard euro te voorkomen dat de druk vanuit Europa te groot wordt om een beroep op steunfondsen te doen. Op 21 oktober zijn er regionale verkiezingen en premier Rajoy zal willen voorkomen dat hij voor die tijd al een dergelijk beroep moet doen. Als dat daarna wel noodzakelijk blijkt, zal een dan in te stellen Troika snel akkoord gaan met de begrotingsvoorstellen. De verwikkelingen in Europa waren volgens ABN Amro ook zichtbaar op de obligatiemarkten waar in de Europese kernlanden de rente weer daalde en in bijvoorbeeld Italië en Spanje de rente juist wat opliep.