Jim Bianco, president van Bianco Research in Chicago, is van mening dat de overheidsschulden ons opnieuw in het oog van de storm hebben gebracht.

Die overheidsschulden kunnen de financiële crisis in volle hevigheid doen terugkeren. Die crisis zou dus een tweede been kunnen krijgen.

Bianco wijst er op dat de problemen van Griekenland nu dreigen te overwaaien naar Portugal, waarna andere landen aan de beurt kunnen komen. Van een afkoeling van de spanning is dus nog geen sprake.

Hij wijst er op dat Berkshire Hathaway in februari obligaties met een looptijd van twee jaar verkocht die minder opbrachten dan die van de Amerikaanse overheid.

De beleggers hebben met andere woorden meer vertrouwen in Warren Buffett dan in Uncle Sam.

Daarmee wordt aangegeven dat de bereidheid om te lenen aan de overheid op een lager pitje is gaan branden. Overigens brengen nu ook al obligaties uitgegeven door Procter & Gamble, Johnson & Johnson en Lowe's minder op dan Amerikaanse staatsobligaties.

Het gevaar is dat andere overheden zoals de staat Californië of de stad New York eveneens van de Amerikaanse overheid moeten gaan lenen en dat kan van het goede teveel worden. De rente kan zodoende fors oplopen en dat kan de economie nog meer schade toebrengen dan de vorige crisis.

Jim Bianco, president van Bianco Research in Chicago, is van mening dat de overheidsschulden ons opnieuw in het oog van de storm hebben gebracht. Die overheidsschulden kunnen de financiële crisis in volle hevigheid doen terugkeren. Die crisis zou dus een tweede been kunnen krijgen. Bianco wijst er op dat de problemen van Griekenland nu dreigen te overwaaien naar Portugal, waarna andere landen aan de beurt kunnen komen. Van een afkoeling van de spanning is dus nog geen sprake. Hij wijst er op dat Berkshire Hathaway in februari obligaties met een looptijd van twee jaar verkocht die minder opbrachten dan die van de Amerikaanse overheid. De beleggers hebben met andere woorden meer vertrouwen in Warren Buffett dan in Uncle Sam. Daarmee wordt aangegeven dat de bereidheid om te lenen aan de overheid op een lager pitje is gaan branden. Overigens brengen nu ook al obligaties uitgegeven door Procter & Gamble, Johnson & Johnson en Lowe's minder op dan Amerikaanse staatsobligaties. Het gevaar is dat andere overheden zoals de staat Californië of de stad New York eveneens van de Amerikaanse overheid moeten gaan lenen en dat kan van het goede teveel worden. De rente kan zodoende fors oplopen en dat kan de economie nog meer schade toebrengen dan de vorige crisis.