Op dit moment leent Japan bijna gratis. En komt de langverwachte inflatie dan vermindert de schuld alleen daar al door. Maar er komt een moment dat Japan haar grote schuld moet wegwerken.

Wellicht kan men dan op studiereis naar de Filippijnen. Terwijl kredietbeoordelaars vaker landen tegenwoordig afwaarderen kreeg dit land de zo gewenste status "investment grade".

Nu hadden de markten dat al veel eerder door. In de afgelopen twaalf maanden is de rente voor 10 jarige leningen gezakt van 6% naar nu 3,4%.

Het buitenlands tekort is omgeslagen van bijna 40% 10 jaar geleden naar een overschot van meer dan 10%. De oorzaak hiervan is de uittocht van veel Filipino's naar andere landen in Azië.

Daar werken de mannen in de bouw en vrouwen als huishoudster.

Veel van het geld dat zij daar verdienen wordt overgemaakt naar de familie in de Filippijnen. En die zetten het blijkbaar niet op een spaarrekening maar investeren.

De groei was in 2012 6,6% waarmee het land sterker groeide dan collega opkomende landen als Indonesië, Vietnam en Thailand. Dat trekt natuurlijk internationaal kapitaal aan wat gevaarlijke kan zijn voor de economie.

Immers het resulteert vaak in een hogere munt en inflatie. De centrale bank waarschuwt hiervoor. De oplossing is echter simpel en sociaal. Een massale terugkeer van de in het buitenland werkende Filipino's.

Op dit moment leent Japan bijna gratis. En komt de langverwachte inflatie dan vermindert de schuld alleen daar al door. Maar er komt een moment dat Japan haar grote schuld moet wegwerken. Wellicht kan men dan op studiereis naar de Filippijnen. Terwijl kredietbeoordelaars vaker landen tegenwoordig afwaarderen kreeg dit land de zo gewenste status "investment grade". Nu hadden de markten dat al veel eerder door. In de afgelopen twaalf maanden is de rente voor 10 jarige leningen gezakt van 6% naar nu 3,4%. Het buitenlands tekort is omgeslagen van bijna 40% 10 jaar geleden naar een overschot van meer dan 10%. De oorzaak hiervan is de uittocht van veel Filipino's naar andere landen in Azië. Daar werken de mannen in de bouw en vrouwen als huishoudster. Veel van het geld dat zij daar verdienen wordt overgemaakt naar de familie in de Filippijnen. En die zetten het blijkbaar niet op een spaarrekening maar investeren. De groei was in 2012 6,6% waarmee het land sterker groeide dan collega opkomende landen als Indonesië, Vietnam en Thailand. Dat trekt natuurlijk internationaal kapitaal aan wat gevaarlijke kan zijn voor de economie. Immers het resulteert vaak in een hogere munt en inflatie. De centrale bank waarschuwt hiervoor. De oplossing is echter simpel en sociaal. Een massale terugkeer van de in het buitenland werkende Filipino's.