Maar links en rechts worden de uitspraken van de Amerikaanse centrale bank toch op enig scepticisme onthaald. De arbeidsmarkt zou volgens de FED niet verder meer stijgen, terwijl 43 staten signaleren dat de werkloosheid blijft stijgen.

De consumenten zouden meer beginnen uit te geven, maar anderzijds worden de kleinhandelsverkopen afgeremd door de zwakke arbeidsmarkt, een bescheiden groei van de inkomsten, een zwakke vastgoedmarkt en een gebrekkige kredietverstrekking.

Sommige economen geloven daarom dat de FED een loopje neemt met de waarheid. Bovendien lijkt ze bepaalde dingen te verzwijgen. Zo werd er na afloop van de meest recente meeting met geen woord gerept over een verder herstel van de vastgoedmarkt.

Er zijn nog een aantal andere factoren die de economische groei afremmen, zoals het onveranderd hoog aantal foreclosures en de nog steeds relatieve hoge arbeidsgroei. Die factoren staan een herstel van de vastgoedmarkt in de weg en zonder een herstel van de arbeidsmarkt kan ook de economie niet fundamenteel herstellen.

De cijfers spreken voor zichzelf: de verkopen van de bestaande huizen zijn met 17% gedaald, die van nieuwe huizen met 7,60%. De verkopen van nieuwbouwhuizen in de Verenigde Staten bevinden zich op het laagste niveau sinds 1963. Zolang er geen verbetering komt op de arbeidsmarkt, lijkt een blijvend economisch herstel onwaarschijnlijk.

Maar links en rechts worden de uitspraken van de Amerikaanse centrale bank toch op enig scepticisme onthaald. De arbeidsmarkt zou volgens de FED niet verder meer stijgen, terwijl 43 staten signaleren dat de werkloosheid blijft stijgen. De consumenten zouden meer beginnen uit te geven, maar anderzijds worden de kleinhandelsverkopen afgeremd door de zwakke arbeidsmarkt, een bescheiden groei van de inkomsten, een zwakke vastgoedmarkt en een gebrekkige kredietverstrekking. Sommige economen geloven daarom dat de FED een loopje neemt met de waarheid. Bovendien lijkt ze bepaalde dingen te verzwijgen. Zo werd er na afloop van de meest recente meeting met geen woord gerept over een verder herstel van de vastgoedmarkt. Er zijn nog een aantal andere factoren die de economische groei afremmen, zoals het onveranderd hoog aantal foreclosures en de nog steeds relatieve hoge arbeidsgroei. Die factoren staan een herstel van de vastgoedmarkt in de weg en zonder een herstel van de arbeidsmarkt kan ook de economie niet fundamenteel herstellen. De cijfers spreken voor zichzelf: de verkopen van de bestaande huizen zijn met 17% gedaald, die van nieuwe huizen met 7,60%. De verkopen van nieuwbouwhuizen in de Verenigde Staten bevinden zich op het laagste niveau sinds 1963. Zolang er geen verbetering komt op de arbeidsmarkt, lijkt een blijvend economisch herstel onwaarschijnlijk.