En dat zal haar gevolgen hebben voor de obligatiemarkt. Als er een zelfde nominale stijging als in 1994 van 2,2% komt dan betekent dat nu een stijging van de rente van 100%. Vraag is of obligatiebeleggers zich daar op hebben ingesteld.

Zo niet dan kan de klap op de obligatiemarkt wel eens harder zijn dan in 1994. Dat is althans de mening van een aantal obligatieanalisten.

Steentjes lijkt het wat overdreven. Allereerst zal de FED duidelijk gaan communiceren met de markt wat zij gaat doen. Ook zij hebben geleerd van 1994.

Men zag dat al bij de 17 renteverhogingen vanaf juni 2004. De obligatiemarktrente kwam toen niet in een vrije val. De rente blijft net onder de 4%.

Omdat de FED toen de markt heeft voorbereid kon men de portefeuilles aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld door het verkopen van langer lopende obligaties en het kopen van kortere.

De laatste zullen gezien hun looptijd minder sterk in prijs dalen.

Ook nu lijkt het erop dat de meeste obligatiebeleggers de looptijden van hun portefeuille kort houden. Liever nu een (iets) lager rendement om straks wellicht als de rente wordt verhoogd

meer rendement te kunnen krijgen. 1994 lijkt ver weg te liggen maar staat nog bij veel beleggers helder voor de geest.

En dat zal haar gevolgen hebben voor de obligatiemarkt. Als er een zelfde nominale stijging als in 1994 van 2,2% komt dan betekent dat nu een stijging van de rente van 100%. Vraag is of obligatiebeleggers zich daar op hebben ingesteld. Zo niet dan kan de klap op de obligatiemarkt wel eens harder zijn dan in 1994. Dat is althans de mening van een aantal obligatieanalisten. Steentjes lijkt het wat overdreven. Allereerst zal de FED duidelijk gaan communiceren met de markt wat zij gaat doen. Ook zij hebben geleerd van 1994. Men zag dat al bij de 17 renteverhogingen vanaf juni 2004. De obligatiemarktrente kwam toen niet in een vrije val. De rente blijft net onder de 4%. Omdat de FED toen de markt heeft voorbereid kon men de portefeuilles aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld door het verkopen van langer lopende obligaties en het kopen van kortere. De laatste zullen gezien hun looptijd minder sterk in prijs dalen. Ook nu lijkt het erop dat de meeste obligatiebeleggers de looptijden van hun portefeuille kort houden. Liever nu een (iets) lager rendement om straks wellicht als de rente wordt verhoogd meer rendement te kunnen krijgen. 1994 lijkt ver weg te liggen maar staat nog bij veel beleggers helder voor de geest.