Het rapport ijvert voor een monetaire politiek van "optimale controle", wat volgens Saxo Bank België betekent dat de Fed de huidige lage rentevoeten, die als doel hebben de hoger dan verwachte werkloosheidsgraad terug te dringen, behoudt zolang de werkloosheidsgraad verder verwijderd blijft van de vooropgestelde doelstelling dan de inflatie. De inflatie lijkt immers momenteel geen bedreiging te vormen.

Het was trouwens de toekomstige voorzitster van de Fed, Janet Yellen, zelf die verwees naar de zogenaamde "optimale controle" tijdens haar toespraken van de voorbije maanden. Toeval of niet?

Met deze zeer soepele monetaire politiek in het vooruitzicht zullen de rentevoeten van de Fed die nu al dicht bij nul liggen zo blijven tot in 2016, wat 2 kwartalen langer is dan momenteel verwacht.

Dit vooruitzicht zal een ogenblikkelijk effect hebben op de werkloosheidsgraad enerzijds, die sneller en meer dan verwacht zal dalen, en op de inflatie anderzijds, die binnen dit scenario het door de Fed gehanteerde lange termijn objectief van 2% zal overschrijdende gedurende meerdere jaren.

De vraag die we ons stellen als belegger is hoe we deze informatie zo goed mogelijk kunnen benutten indien het "optimale controle" beleid in de loop van de komende maanden werkelijkheid wordt onder impuls van Yellen.

Het rapport ijvert voor een monetaire politiek van "optimale controle", wat volgens Saxo Bank België betekent dat de Fed de huidige lage rentevoeten, die als doel hebben de hoger dan verwachte werkloosheidsgraad terug te dringen, behoudt zolang de werkloosheidsgraad verder verwijderd blijft van de vooropgestelde doelstelling dan de inflatie. De inflatie lijkt immers momenteel geen bedreiging te vormen. Het was trouwens de toekomstige voorzitster van de Fed, Janet Yellen, zelf die verwees naar de zogenaamde "optimale controle" tijdens haar toespraken van de voorbije maanden. Toeval of niet? Met deze zeer soepele monetaire politiek in het vooruitzicht zullen de rentevoeten van de Fed die nu al dicht bij nul liggen zo blijven tot in 2016, wat 2 kwartalen langer is dan momenteel verwacht. Dit vooruitzicht zal een ogenblikkelijk effect hebben op de werkloosheidsgraad enerzijds, die sneller en meer dan verwacht zal dalen, en op de inflatie anderzijds, die binnen dit scenario het door de Fed gehanteerde lange termijn objectief van 2% zal overschrijdende gedurende meerdere jaren. De vraag die we ons stellen als belegger is hoe we deze informatie zo goed mogelijk kunnen benutten indien het "optimale controle" beleid in de loop van de komende maanden werkelijkheid wordt onder impuls van Yellen.