De zwakte van de economie brengt mee dat van inflatiegevaar voorlopig geen sprake is. De stijging van de olieprijs en die van andere grondstoffen heeft daar volgens FED-voorzitter Ben Bernanke weinig invloed op.

Daarmee lijkt de inflatievrees op de financiële markten alleszins voorlopig te zijn weggenomen. Sommige economen hadden gewaarschuwd dat de agressieve maatregelen die door de FED genomen werden de inflatie zouden doen stijgen.

De basisrente in de Verenigde Staten bedraagt nog steeds 0,25%. De FED besliste ook om de andere programma's bedoeld om de rente laag te houden voorlopig te handhaven.

Wel behoudt ze zich het recht voor om de strategie te wijzigen wanneer de economische omstandigheden dat vereisen. Over een periode van zes maanden wil de FED $600 mrd aan staatsobligaties en mortgage securities inkopen. Daarvan is inmiddels $177 mrd gebruikt.

De FED stelde verder nog vast dat de snelheid waaraan de economie vertraagde is afgenomen en dat de omstandigheden op de financiële markten over het algemeen zijn verbeterd.

Bernanke verwacht dat de VS-economie tijdens het tweede kwartaal is gekrompen, maar niet aan hetzelfde tempo als tijdens het eerste kwartaal. Er wordt nu gerekend op een krimp van het BBP met 1 tot 3%.

De zwakte van de economie brengt mee dat van inflatiegevaar voorlopig geen sprake is. De stijging van de olieprijs en die van andere grondstoffen heeft daar volgens FED-voorzitter Ben Bernanke weinig invloed op. Daarmee lijkt de inflatievrees op de financiële markten alleszins voorlopig te zijn weggenomen. Sommige economen hadden gewaarschuwd dat de agressieve maatregelen die door de FED genomen werden de inflatie zouden doen stijgen. De basisrente in de Verenigde Staten bedraagt nog steeds 0,25%. De FED besliste ook om de andere programma's bedoeld om de rente laag te houden voorlopig te handhaven. Wel behoudt ze zich het recht voor om de strategie te wijzigen wanneer de economische omstandigheden dat vereisen. Over een periode van zes maanden wil de FED $600 mrd aan staatsobligaties en mortgage securities inkopen. Daarvan is inmiddels $177 mrd gebruikt. De FED stelde verder nog vast dat de snelheid waaraan de economie vertraagde is afgenomen en dat de omstandigheden op de financiële markten over het algemeen zijn verbeterd. Bernanke verwacht dat de VS-economie tijdens het tweede kwartaal is gekrompen, maar niet aan hetzelfde tempo als tijdens het eerste kwartaal. Er wordt nu gerekend op een krimp van het BBP met 1 tot 3%.