Richard Fisher, hoofd van de centrale bank van Dallas, zei goedkeuring te hebben gegeven aan het derde kwartaal als start voor het terugschroeven van de monetaire verruiming, maar benadrukte dat de geldkraan niet resoluut wordt dichtgedraaid.

FED-president Kocherlakota liet een soortgelijk geluid horen en zei dat beleggers niet moeten denken dat de FED haast zal maken om de rente te verhogen.

Fed-banker Dudley van New York stelde dat in de nasleep van de financiële crisis de rente aanzienlijk lager moet zijn dat dan wat in de monetaire schoolboeken is te lezen.

Ten slotte zei ook Jon Hilsenrath van de Wall Street Journal, die vaak wordt gezien als officieuze woordvoerder van de FED, dat veel beleggers het signaal van Ben Bernanke hebben gemist dat de FED mogelijk meer tijd nodig heeft om het monetaire regime te verkrappen dat wordt verondersteld. In de persconferentie vorige week zei de FED-voorzitter dat hij de rente mogelijk langer laag houdt als de inflatie dat toestaat.

De uitspraken geven de indruk dat verscheidene FED-prominenten hun best doen om de financiële markten te bedaren door te benadrukken dat er veel tijd zal zitten tussen het afbouwen van QE en de eerste renteverhoging.

Dat stemt overeen met het scenario van ABN Amro, de bank denkt dat medio volgend jaar de FED zich heeft teruggetrokken, maar ziet niet eerder dan het eerste kwartaal van 2015 een renteverhoging.

Richard Fisher, hoofd van de centrale bank van Dallas, zei goedkeuring te hebben gegeven aan het derde kwartaal als start voor het terugschroeven van de monetaire verruiming, maar benadrukte dat de geldkraan niet resoluut wordt dichtgedraaid. FED-president Kocherlakota liet een soortgelijk geluid horen en zei dat beleggers niet moeten denken dat de FED haast zal maken om de rente te verhogen. Fed-banker Dudley van New York stelde dat in de nasleep van de financiële crisis de rente aanzienlijk lager moet zijn dat dan wat in de monetaire schoolboeken is te lezen. Ten slotte zei ook Jon Hilsenrath van de Wall Street Journal, die vaak wordt gezien als officieuze woordvoerder van de FED, dat veel beleggers het signaal van Ben Bernanke hebben gemist dat de FED mogelijk meer tijd nodig heeft om het monetaire regime te verkrappen dat wordt verondersteld. In de persconferentie vorige week zei de FED-voorzitter dat hij de rente mogelijk langer laag houdt als de inflatie dat toestaat. De uitspraken geven de indruk dat verscheidene FED-prominenten hun best doen om de financiële markten te bedaren door te benadrukken dat er veel tijd zal zitten tussen het afbouwen van QE en de eerste renteverhoging. Dat stemt overeen met het scenario van ABN Amro, de bank denkt dat medio volgend jaar de FED zich heeft teruggetrokken, maar ziet niet eerder dan het eerste kwartaal van 2015 een renteverhoging.