Een staaltje daarvan hebben we al te zien gekregen toen de groeimarkten in volle paniek reageerden op de aankondiging van FED-president Ben Bernanke dat het taperen vanaf dit najaar zou kunnen beginnen. Het afbouwen van de maandelijkse inkopen van obligaties voor een bedrag van 85 miljard dollar kan rampzalige gevolgen hebben.

De FED speelt om het in voetbaltermen uit te drukken in blessuretijd, het einde van de wedstrijd is in zicht. Vooral kwetsbaar zijn buiten de groeilanden momenteel de geïndustrialiseerde landen met grote tekorten op de lopende rekening. Wie het het minst nodig heeft, profiteert het meest van QE en dat kan vanzelfsprekend niet blijven duren.

Een staaltje daarvan hebben we al te zien gekregen toen de groeimarkten in volle paniek reageerden op de aankondiging van FED-president Ben Bernanke dat het taperen vanaf dit najaar zou kunnen beginnen. Het afbouwen van de maandelijkse inkopen van obligaties voor een bedrag van 85 miljard dollar kan rampzalige gevolgen hebben. De FED speelt om het in voetbaltermen uit te drukken in blessuretijd, het einde van de wedstrijd is in zicht. Vooral kwetsbaar zijn buiten de groeilanden momenteel de geïndustrialiseerde landen met grote tekorten op de lopende rekening. Wie het het minst nodig heeft, profiteert het meest van QE en dat kan vanzelfsprekend niet blijven duren.