Economisch gezien was er opnieuw slecht nieuws. De Independent Federation of Independent Business maakte bekend dat het sentiment bij de kleine- en middelgrote bedrijven een draai in de verkeerde richting heeft genomen. Steeds meer bedrijfsleiders zien de toekomst somber in.

Geen inflatiedreiging op komst

De grootste zorg van veel economen is dat de politiek van ruime kredietverstrekking door de Amerikaanse centrale bank vroeg of laat de inflatie vrij spel gaat geven. Sommige analisten zijn zelfs verbaasd dat het inflatieniveau momenteel zo laag blijft. Blijkt volgens de bekende Amerikaanse analist Shaun Connell dat daar wel degelijk een reden voor is.

De FED print te weinig geld om inflatie aan te wakkeren, aldus Connell. Dat klinkt misschien vreemd in de oren, want we hebben al QE1 en QE2 gehad, terwijl algemeen wordt verwacht dat QE3 op komst is.

Met QE2 heeft de Amerikaanse centrale bank overheidsobligaties ingekocht om de rente laag te houden, maar die zijn in de boeken van de FED blijven staan. In feite is er dus sprake van een vestzak-broekzakoperatie.

Het geld is dus niet in circulatie en zal misschien ook nooit in circulatie komen. Dat betekent alleszins dat we ons op korte termijn weinig zorgen over de inflatie moeten maken, om van hyperinflatie nog maar te zwijgen.

Economisch gezien was er opnieuw slecht nieuws. De Independent Federation of Independent Business maakte bekend dat het sentiment bij de kleine- en middelgrote bedrijven een draai in de verkeerde richting heeft genomen. Steeds meer bedrijfsleiders zien de toekomst somber in. Geen inflatiedreiging op komst De grootste zorg van veel economen is dat de politiek van ruime kredietverstrekking door de Amerikaanse centrale bank vroeg of laat de inflatie vrij spel gaat geven. Sommige analisten zijn zelfs verbaasd dat het inflatieniveau momenteel zo laag blijft. Blijkt volgens de bekende Amerikaanse analist Shaun Connell dat daar wel degelijk een reden voor is. De FED print te weinig geld om inflatie aan te wakkeren, aldus Connell. Dat klinkt misschien vreemd in de oren, want we hebben al QE1 en QE2 gehad, terwijl algemeen wordt verwacht dat QE3 op komst is. Met QE2 heeft de Amerikaanse centrale bank overheidsobligaties ingekocht om de rente laag te houden, maar die zijn in de boeken van de FED blijven staan. In feite is er dus sprake van een vestzak-broekzakoperatie. Het geld is dus niet in circulatie en zal misschien ook nooit in circulatie komen. Dat betekent alleszins dat we ons op korte termijn weinig zorgen over de inflatie moeten maken, om van hyperinflatie nog maar te zwijgen.