Toch klonk de boodschap van de FED het meest optimistisch sinds het omvallen van Lehman Brothers in de herfst van vorig jaar. Topman Bernanke wil echter de rente slechts optrekken wanneer de economie duidelijk aan de beterhand is.

Een aantal macro-economische indicatoren roepen echter nog steeds op tot voorzichtigheid. De werkloosheid is in augustus gestegen tot 9,70% en dat is het hoogste niveau sinds juni 1983.

De capaciteitsbenutting blijft bovendien erg laag. In augustus werd 69,60% van de capaciteit in de Amerikaanse bedrijven benuttigd, tegenover een dieptepunt van 68,30% in juni. In de periode tussen 2005 en 2007 bedroeg de capaciteitsbenutting gemiddeld 81%.

Dean Maki, chef U.S. economie bij Barclays Capital, was van mening dat de FED haar meest optimistische verklaring over de economie sinds maanden aflegde. Daarmee wordt bevestigd dat de economie aan de beterhand is.

Maki verwacht dat de economische indicatoren in de Verenigde Staten in de komende kwartalen sterk gaan verbeteren. De FED zou anderzijds wel bevreesd zijn voor de gevolgen wanneer ze haar stimuleringsmaatregelen terugtrekt.

Toch klonk de boodschap van de FED het meest optimistisch sinds het omvallen van Lehman Brothers in de herfst van vorig jaar. Topman Bernanke wil echter de rente slechts optrekken wanneer de economie duidelijk aan de beterhand is. Een aantal macro-economische indicatoren roepen echter nog steeds op tot voorzichtigheid. De werkloosheid is in augustus gestegen tot 9,70% en dat is het hoogste niveau sinds juni 1983. De capaciteitsbenutting blijft bovendien erg laag. In augustus werd 69,60% van de capaciteit in de Amerikaanse bedrijven benuttigd, tegenover een dieptepunt van 68,30% in juni. In de periode tussen 2005 en 2007 bedroeg de capaciteitsbenutting gemiddeld 81%. Dean Maki, chef U.S. economie bij Barclays Capital, was van mening dat de FED haar meest optimistische verklaring over de economie sinds maanden aflegde. Daarmee wordt bevestigd dat de economie aan de beterhand is. Maki verwacht dat de economische indicatoren in de Verenigde Staten in de komende kwartalen sterk gaan verbeteren. De FED zou anderzijds wel bevreesd zijn voor de gevolgen wanneer ze haar stimuleringsmaatregelen terugtrekt.