De aandacht gaat echter uit naar drie heel andere factoren, meer bepaald de afloop van de FED meeting, de uitslag van de verkiezingen in Nederland en de uitspraak van het grondwettelijk hof in Duitsland. Pas vanavond kan de volledige bilan worden opgemaakt van wat er vandaag is gebeurd.

Correlatie tussen goudprijs en EUR/USD blijft groot

De DJ-UBS Precious Metals index steeg vorige week met 10,9% gevolgd door de DJ-UBS Industrial Metals index met 7,4%. Naast de goud- en zilverprijs werden palladium, platina, aluminium, lood, nikkel en zink duurder.

De correlatie tussen de goudprijs en de EUR/USD-wisselkoers blijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers hoog. Vorige week trok de euro aan en werd de Amerikaanse dollar goedkoper.

Nadat de goud-prijs een week eerder al de dalende trend van de afgelopen 12 maanden achter zich liet, volgde eind vorige week de euro met een uitbraak boven $ 1,27.

Hoewel de lange termijn trend op basis van kwantitatieve criteria in het overzicht hierboven nog als dalend wordt aangemerkt, blijkt er sprake van een bullish overgangsfase.

Forse koersstijgingen in de Spaanse, Italiaanse en Chinese beurzen suggereren een terugkerende vertrouwen onder beleggers dat de economische problemen zullen worden opgelost.

Deze indruk wordt mede gevoed door een sterk koers-herstel in de financiële waarden in zowel Europa als in de Verenigde Staten, hetgeen ook geldt voor de cyclische 'basic resources' en 'materials'sectoren.

De non-cyclische waarden blijven achter. De beleggers nemen volgens Theodoor Gilissen Bankiers afscheid van de veilige havens, Duits en Nederlands staatspapier bevindt zich in een topvormingsproces.

De aandacht gaat echter uit naar drie heel andere factoren, meer bepaald de afloop van de FED meeting, de uitslag van de verkiezingen in Nederland en de uitspraak van het grondwettelijk hof in Duitsland. Pas vanavond kan de volledige bilan worden opgemaakt van wat er vandaag is gebeurd. Correlatie tussen goudprijs en EUR/USD blijft groot De DJ-UBS Precious Metals index steeg vorige week met 10,9% gevolgd door de DJ-UBS Industrial Metals index met 7,4%. Naast de goud- en zilverprijs werden palladium, platina, aluminium, lood, nikkel en zink duurder. De correlatie tussen de goudprijs en de EUR/USD-wisselkoers blijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers hoog. Vorige week trok de euro aan en werd de Amerikaanse dollar goedkoper. Nadat de goud-prijs een week eerder al de dalende trend van de afgelopen 12 maanden achter zich liet, volgde eind vorige week de euro met een uitbraak boven $ 1,27. Hoewel de lange termijn trend op basis van kwantitatieve criteria in het overzicht hierboven nog als dalend wordt aangemerkt, blijkt er sprake van een bullish overgangsfase. Forse koersstijgingen in de Spaanse, Italiaanse en Chinese beurzen suggereren een terugkerende vertrouwen onder beleggers dat de economische problemen zullen worden opgelost. Deze indruk wordt mede gevoed door een sterk koers-herstel in de financiële waarden in zowel Europa als in de Verenigde Staten, hetgeen ook geldt voor de cyclische 'basic resources' en 'materials'sectoren. De non-cyclische waarden blijven achter. De beleggers nemen volgens Theodoor Gilissen Bankiers afscheid van de veilige havens, Duits en Nederlands staatspapier bevindt zich in een topvormingsproces.