Maar de blik van de Fed lijkt mistig, vooral als het gaat om de structurele factoren die een hogere economische groei en inflatie in de weg staan.

Zij verwacht bijvoorbeeld dat de Amerikaanse werkloosheid midden 2014 zal zijn gedaald tot ongeveer 7% terwijl dat heel onzeker lijkt.

Ook een inflatie van rond de 2%, die de Fed verwacht, lijkt ver weg.

De weg die de Fed is ingeslagen is vol gevaren. Gezien het hoge schuldenniveau kunnen huishoudens geen hogere hypotheekrente betalen, terwijl die rente in de VS sinds januari al flink is gestegen. De wereldeconomie is bovendien veel gevoeliger voor rente dan voorheen.

Beleggers die nu Amerikaanse staatsobligaties verkopen, vooruitlopend op de verwachte afbouw van de monetaire verruiming, kunnen wel eens teleurgesteld raken.

Maar de blik van de Fed lijkt mistig, vooral als het gaat om de structurele factoren die een hogere economische groei en inflatie in de weg staan. Zij verwacht bijvoorbeeld dat de Amerikaanse werkloosheid midden 2014 zal zijn gedaald tot ongeveer 7% terwijl dat heel onzeker lijkt. Ook een inflatie van rond de 2%, die de Fed verwacht, lijkt ver weg. De weg die de Fed is ingeslagen is vol gevaren. Gezien het hoge schuldenniveau kunnen huishoudens geen hogere hypotheekrente betalen, terwijl die rente in de VS sinds januari al flink is gestegen. De wereldeconomie is bovendien veel gevoeliger voor rente dan voorheen. Beleggers die nu Amerikaanse staatsobligaties verkopen, vooruitlopend op de verwachte afbouw van de monetaire verruiming, kunnen wel eens teleurgesteld raken.