Zoals verwacht werd het ondersteuningsprogramma met wederom USD 10 miljard teruggebracht naar USD 15 miljard per maand. De Fed gaf verder aan het programma te beëindigen (lees: de laatste USD 15 miljard te stoppen) als de economie en de arbeidsmarkt verder blijven verbeteren.

Belangrijk was het signaal dat de Fed nog steeds rustig aan wil doen met toekomstige renteverhogingen. In zijn verklaring herhaalde de Fed de bewoording 'considerable time' en gaf aan dat het tijdstip van de eerste renteverhoging afhankelijk is van de economische ontwikkelingen.

Met andere woorden: het tijdstip staat zeker nog niet vast. Dit stelde de markten gerust. De centrale bank gaf wel aan dat de rente in 2015 en 2016 wellicht sterker zal worden verhoogd dan eerder aangegeven.

ABN Amro denkt dat dit niet erg is. Sterker nog, het is een bevestiging dat de economie sterk genoeg is om op zijn eigen benen te staan.

Zo lang de inflatie laag blijft, is er daarom geen reden om wakker te liggen van toekomstige renteverhogingen.

Zoals verwacht werd het ondersteuningsprogramma met wederom USD 10 miljard teruggebracht naar USD 15 miljard per maand. De Fed gaf verder aan het programma te beëindigen (lees: de laatste USD 15 miljard te stoppen) als de economie en de arbeidsmarkt verder blijven verbeteren. Belangrijk was het signaal dat de Fed nog steeds rustig aan wil doen met toekomstige renteverhogingen. In zijn verklaring herhaalde de Fed de bewoording 'considerable time' en gaf aan dat het tijdstip van de eerste renteverhoging afhankelijk is van de economische ontwikkelingen. Met andere woorden: het tijdstip staat zeker nog niet vast. Dit stelde de markten gerust. De centrale bank gaf wel aan dat de rente in 2015 en 2016 wellicht sterker zal worden verhoogd dan eerder aangegeven. ABN Amro denkt dat dit niet erg is. Sterker nog, het is een bevestiging dat de economie sterk genoeg is om op zijn eigen benen te staan. Zo lang de inflatie laag blijft, is er daarom geen reden om wakker te liggen van toekomstige renteverhogingen.